De favorieten van 2017 door Felice Beekhuis

De favorieten van Felice Beekhuis, recensent bij Boekenbijlage en gastblogger op mijn site:

Net als afgelopen jaren, vroeg Conny me of ik tijd en zin had om een boeken top-10 in elkaar te zetten. Doordat ik dit jaar een stuk minder heb gelezen dan de afgelopen jaren (ongeveer 40 in plaats van een stuk of 80), heb ik besloten er een iets kleiner lijstje van te maken. Het is een top-5 geworden. Ik hoop dat jullie als lees-fans er toch iets aan hebben. Misschien zit er nog wel een hele leuke tip voor je tussen! 🙂  Felice

9789044630671-178-0 het boek van polly

5.Het boek van Polly van Kathy Hepinstall (Prometheus)

Polly was al achter in de vijftig toen ze bij verrassing een nagekomen dochter kreeg: Willow. Willow is nu tien, en als de dood dat haar moeder zal sterven. Dat wil ze koste wat het kost voorkomen. Polly is nukkig en nogal grof in de mond. Ze heeft altijd mot met haar buren en met het ongedierte in haar tuin. Ze is dol op margarita’s en heeft een jachtgeweer in huis. Het boek van Polly is een boek waar je wel even in moet komen. Maar de onderliggende gevoelens en humor maken het tot een goed boek. Het verhaal is eigenlijk intensief en lief tegelijk.

image

4.Het Alfabet van Candice Phee, B.Johnsberg(Lemniscaat)

In Het Alfabet van Candice Phee wil de twaalfjarige Candice Phee het leven voor iedereen mooier maken. Jammer genoeg is ze niet bepaald de meest tactvolle persoon – en heeft ze dat niet door. Van school heeft ze de opdracht gekregen om zichzelf te beschrijven aan de hand van een alfabet. Candice zou Candice niet zijn als ze daar niet een eigen draai aan geeft: zij levert geen A4’tje in, maar een volledig boek, waar wij van kunnen genieten. Candice is een lief meisje, maar wel een lief meisje dat net even anders is dan anderen. Ze is altijd eerlijk (en dat levert soms hilarische situaties op). Maar alles wat ze doet, doet ze altijd met de beste bedoelingen. Je leest het echt vanuit Candice, het voelt persoonlijk. Ze geeft zich bloot aan de lezer, en kunt je bij het lezen best geloven dat een meisje zoals zij echt bestaat.

droogte harper 

3.De droogte van Jane Harper (A.W. Bruna)

Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter. Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Falk wordt gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.  Al in het begin voel je de spanning en Falks ongemak. Doordat Jane Harper niet één keer meer informatie prijsgeeft dan strikt noodzakelijk, blijft de spanningsboog continu gespannen. Daarbij hebben de belangrijkste personages meer dan genoeg diepgang om ze interessant te maken, ze zijn menselijk.

9789043528948-steen-voor-steen-m-LQ-f 

2.Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr (Callenbach)

Steen voor steen van Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr vertelt het verhaal van een familie op de vlucht. Rama en haar familie moeten hun thuis achterlaten vanwege oorlog en honger. Met hun spullen op de rug vluchten ze naar een veiligere plek. Na een zware, lange reis vinden ze een nieuw thuis. Zo beginnen nieuwe herinneringen en nieuwe dromen. Niet van oorlog, maar van vrede. De kracht van Steen voor steen zit hem natuurlijk is de prachtige kunstwerken van Nizar Ali Badr. Met minimale middelen zet deze kunstenaar mooie dingen neer. Met slechts het gebruik van kiezelstenen, weet hij zijn eigen verhaal te vertellen. De tekst is daarbij eigenlijk maar een aanvulling. De afbeeldingen dragen het boek. Het zijn stenen, maar toch spatten de menselijke gevoelens van de foto’s af.

Frontcover-De-brieven-van-Mia-2e-druk-1100x1710

1.Brieven aan Mia v Astrid Sy (Rose Stories &Oxfam Novib)

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Een prachtig verhaal. Het is mooi om te lezen hoe de auteur twee werelden samen heeft gebracht. Allereerst gaat het om een vriendschap tussen een 11- en een 94-jarige, al een mooi gegeven op zichzelf. Maar minstens net zo belangrijk: een vriendschap tussen twee mensen met verschillende religies. Zowel Laila als meneer Cohen zijn duidelijke gevalletjes van ruwe bolster, blanke pit. Hoewel ze elkaar in het begin totaal niet begrijpen, ontdekken ze dat hun herinneringen helemaal niet zo anders zijn.

 

Lees de volledige recensies van Felice op Boekenbijlage. Hier vind je ook onze dubbel-recensie van het ABC van Candice Phee.

De afbeeldingen van de covers komen van de sites van de uitgeverijen.

 

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

  2. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s