” lichaamstaal ” Frank van Marwijk

9789461262431_d85ec2ef9175b390711335aee9277dea978946126231/2017

Frank van Marijk , uitgeverij Haystack

Lichaamstaal: Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.

Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert. Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Frank van Marijk is directeur en oprichter van Bodycom Lichaamscommunicatie, het trainings- en adviesbureau op het gebied van lichaamstaal en non-verbale communicatie. Hij schreef eerder de bestsellers ‘Manipuleren kun je leren “ en “Manipuleren op het werk”.

Lichaamstaal: er gaat niets boven een persoonlijk gesprek, maar vergis je niet in de mooie praatjes en blauwe ogen van je gesprekspartner. In dit boek leert Frank van Marwijk ons over signalen die we onbewust uitzenden en ontvangen. Naast de vele verhalen ontvang je ook handige tips zodat je zelf kunt oordelen over de ware boodschap van het gesprek.

De ondertitel: “alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden” geeft de boodschap van het boek goed weer. Als je mensen leert lezen en de onderbewuste signalen leert herkennen krijg je de echte antwoorden en kan je daar profijt van hebben.

Mensen onderschatten het belang van lichaamstaal en dat terwijl non-verbale communicatie veel groter is dan het gesproken woord. Houding, gezichtsuitdrukking geven pas echt het totaal plaatje van het verhaal. Met alleen woorden kom je er niet.

De schrijver meent dat als je de lichaamstaal ziet als een vreemde taal die je je moet aanleren en als je dat gedaan hebt en beheerst je makkelijker kunt communiceren en je niet snel om de tuin laat leiden.

Het boek gaat van start met een korte uitleg over hoe het brein omgaat met alle signalen en hoe deze bewust en onbewust opslaat, verwerkt en uitlegt. Eerlijk gezegd klinkt het mij allemaal zeer logisch in de oren. Zeker de praktijkvoorbeelden die er bij gehaald worden maken het verhaal toegankelijk en een gegeven wat iedereen zichzelf kan aanleren. Iets zeggen en denken kan verschillen en als je dat kan doorzien kan je mensen begrijpen en beïnvloeden. Soms zeg je meer met de signalen die je uitstraalt dan door de woorden die je zegt. Er wordt ook nog even verwezen naar de 7-38-55 regel. 7 procent woorden, 38 procent stemgebruik en 55 procent lichaamstaal. Net als de schrijver heb ik mijn twijfels over deze getallen. Naar mijn idee is het aandeel lichaamstaal vaak hoger dan die 55 procent. Maar goed 55 procent is ook een zeer hoog percentage dus kan het zeker geen kwaad deze taal je eigen te maken.

Verderop in het boek bespreekt hij de manier waarop je je eigen lichaamstaal kunt aanpassen aan bepaalde situaties , hoe een houding, manier van kijken, gezichtsuitdrukking en zelfs handdruk een gesprek kunnen maken en breken. Hoe de luisteraar beïnvloed kan worden door je non-verbale communicatie. Ook is er aandacht voor je gevoel, de afstand die je houdt naar je gesprekspartner toe, de ongeschreven regels en het geheel wordt afgesloten met de vraag : “ hoe goed versta jij lichaamstaal? “ met een aansluitende lichaamstaal-checklist een lijst met websites en literatuur om later nog eens te raadplegen. De index die het boek afsluit is erg handig als je later nog iets op onderwerp terug wilt zoeken.

Ik ben zeer enthousiast over dit boek. Het bevat zoveel interessante informatie wat op een zeer prettig leesbare manier op papier is gezet. Het heeft mij geboeid van de eerste tot laatste pagina en ik moet zeggen dat ik na het lezen bij de eerste vergadering op werk meteen anders naar mensen ben gaan kijken. Het is grappig dat je dan dingen uit het boek herkent en kunt thuisbrengen. Daar kan je dus mooi je voordeel uit halen.

 

De informatie over de schrijver en de afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

5 Comments

  1. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

  2. Pingback: ” Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren” Frank van Marwijk | conniesboekkies

  3. Pingback: Friday Five : boeken waar ik iets van geleerd heb… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s