“slapen doen we morgen weer ” Alice Bakker

SlapenDoenWeMorgen_1-19789492115287/2017

Alice Bakker, uitgeverij Godijn Publishing

Alice Bakker ( 1970) is freelance schrijver en heeft haar eigen tekstbureau. Eerder publiceerde zij diverse verhalen in verhalenbundels. Deze young-adult roman is haar debuut.

In “slapen doen we morgen weer” wil de vijftienjarige Merel met haar vriendinnen naar het Koningsnachtconcert in het park. De hoofdact daar is de band Twils waar Merel en haar vriendin Sarah grote fans van zijn. Tijdens het concert wordt er een aanslag gepleegd, verandert het avondje uit in een chaos vol ongeloof en verdriet. In eerste instantie wordt er aan terrorisme gedacht maar als snel gaat het een heel andere kant op. Iemand anders had het letterlijk op Twils gemunt, de vraag is wie en wat weet Merel hier verder van?

“Slapen doen we morgen weer” is een lekker spannend boek waar je vanaf de eerste pagina gelijk in het verhaal zit. Het speelt zich af in een maand tijd, de data staan boven de hoofdstukjes en je volgt als lezer het drama en de nasleep ervan, de jacht op de dader en de situatie waar Merel zich in bevind. Doordat de vertelling chronologisch is en het dichtbij de belevingswereld van Merel blijft staan komt het heel realistisch over. De schrijfster weet zich goed in te leven in de belevingswereld van de hoofdfiguren.  Hoe een feestelijke avond over gaat in een nachtmerrie, zeker met de aanslagen die we de laatste tijd in de echte wereld meemaken, geeft het geheel een macaber randje. Het gaat hier dan wel niet om terrorisme de angst is in zo’n situatie niet anders. Vervolgens maak je de zoektocht naar de dader mee en ook vanuit zijn perspectief kom je achter de daadwerkelijke motivatie van zijn daden.

Wat ik wel jammer vind is dat op de achterflap van het boek al de mededeling staat dat het geen terroristische aanslag was maar wat anders. Die informatie had van mij achterwege mogen blijven en zou het verhaal nog net even spannender maken omdat je dan net als de personages nog niet weet wat er speelt. Ook zou ik er zelf niet voor kiezen om een populair televisieprogramma of presentator in een boek te verwerken. Je neemt zo het risico dat als boek over een aantal jaar gelezen gaat worden de doelgroep niet meer weet wie die personen of dat programma is. Terwijl het verhaal wel een verhaal is wat tijdloos kan zijn en wat qua onderwerp zeker actueel zal blijven.

Maar deze kleine kanttekeningen daar gelaten is het gewoon een prima young adult thriller die hopelijk door een groot publiek zal worden ontdekt !  Ik hoop dat de schrijfster de smaak te pakken heeft en we snel weer wat van haar kunnen gaan lezen.

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s