” verbeter je schrijfstijl ” Wim Daniëls

9789461262486_b3c9a1cd76b716062b246b9798f6a12c9789461262486 /2017

Wim Daniëls, uitgeverij Haystack

Wim Daniëls is schrijver onder andere van boeken over taal en woordenboeken, poëzie en informatieve boeken. Ook verzorgd hij taaltrainingen, geeft adviezen en analyses. Verbeter je schrijfstijl is volgens de ondertitel een stijlgids voor iedereen die aantrekkelijker en overtuigender wil schrijven.

En dat klopt, het is een must voor iedereen die iets met taal wil en kan. Op een prettige wijze komen regels, weetjes en tips naar voren die kunnen helpen bij het opstellen van een foutloze en duidelijke tekst.

Mijn spelling en schrijfwijze is verre van foutloos. Ik ben ook een lezer en geen schrijver. Toch kan taal mij zeer boeien en probeer ik ook mijn taalgebruik aan te passen en te verbeteren. Mede daardoor was ik benieuwd naar dit boekje van Wim Daniëls.  Daarnaast zal ik over zo’n twee jaar weer examen Nederlands moeten doen en bij  het lezen van dit boekje zag ik al het een en ander voorbij komen wat dan zeker nuttig zal zijn.

Na een korte inleiding volgen er acht punten waar je op moet letten bij het schrijven van een goede tekst. Te weten: doelgroep, tekstsoort, woordkeuze, spelling, zinsbouw, leestekens, opbouw en vormgeving.  Sommige zaken zal je  logisch vinden maar dan nog zal je jezelf er op betrappen dat een foutje snel en vaker dan je denkt is gemaakt.

Mijn grote valkuil is bijvoorbeeld dat ik zinnen vaak te lang maak en ze zelf zeer logisch vind maar later hoor dat iemand anders die logica totaal niet zag. Ook gooi ik nog wel eens tijden door elkaar en is mijn spelling ook niet foutloos.  Na het lezen van dit boekje probeer ik , vooral in deze recensie, heel bewust van mijn taalgebruik te zijn. Ik  vraag mij bij elke komma af of ik hem nu wel goed zet en betrap mij er op dat ik de tekst vaker herlees. Het kan zeker geen kwaad je bewuster van je schrijven te zijn, zeker niet als je schrijft om het door een ander te laten lezen.

Met plezier heb ik deze stijlgids gelezen en er zeker dingen uit kunnen halen voor mijzelf. Zoals gezegd waren sommige dingen bekend maar een opfrisser voor spelling, leestekens en opbouw waren zeer prettig.  De stijlfiguren gaven herkenning, soms meer qua vorm dan benaming dus weer wat geleerd !

Aan het einde van het  boekje staat nog een register waarbij je makkelijk op onderwerp iets terug kunt zoeken.  Zeer praktisch en overzichtelijk.

Ik kan het boekje van harte aanbevelen. Of je nu student, blogger, lezer of taalliefhebber bent, het boekje zal voor iedereen geschikt zijn en iedereen zal er voor zich wat uit kunnen halen.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie exemplaar.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s