“hunkering” Maria Boonzaaijer

 

hunkering cover 9789463382540/2017

Maria Boonzaaijer, roman, uitgeverij Aspect

Voor de site van Tazzy Jeninga ; “ik hou van historische, leerzame boeken en romans mocht ik dit boek lezen om een gastrecensie over te schrijven. Ik vond het een mooi en goed boek en wil daarom mijn recensie ook met jullie delen:

Maria Boonzaaijer is docent drama, stemcoach en chansonnière. Hunkering is haar vierde roman. Haar debuut Papa Tango is uit 2009 en haar familieroman Joodse buren (2015) kreeg lovende recensies.

Hunkering is voor mij de eerste kennismaking met deze schrijfster.
Het verhaal neemt ons mee naar Julia Leander. Julia is 52 jaar oud en aan de kant gezet door haar man voor een veel jongere vriendin. Julia trekt tijdelijk bij haar dochter in maar voelt zich daar niet welkom daar dochterlief meer naar haar vader trekt. Toch is het deze dochter die har moeder in contact brengt met een arts die aan de Amstel een luxe appartement te huur heeft waar Julia mag wonen voor een bescheiden huur. Het addertje onder het gras is dat het huis nog twee bewoners telt waarvan één de oude heer F. Todi is. Julia moet het pand schoonhouden en zich bekommeren op de norse oude man. Al snel blijkt dat de man er alles aan wil doen om haar en haar zogenaamde bemoeizucht het huis uit te werken. Door een gebeurtenis keert het tij en de eigenwijze Portugees Todi en Julia vinden elkaar in elkaars eenzaamheid. Langzaam bouwen ze een intieme relatie op en delen elkaar geheimen. Todi heeft nog veel wroeging over een gebeurtenis in zijn verleden en neemt Julia mee naar zijn geboortestad Setúbal om zijn oude geliefde Teresa te zoeken met alle gevolgen van dien.
Allereerst moet ik zeggen dat de cover mij enorm aansprak. Je hebt dat wel eens dat je een boek oppakt puur omdat de afbeelding je aanspreekt en nieuwsgierig maakt. Een stoel die twee poten mist in de kou maar die toch door zijn kleuren warmte uitstraalt. En zo is het eigenlijk ook bij de hoofdrolspelers in het verhaal. Beiden eenzaam en verstoten en toch bloeit er een warmte op.
Het verhaal leest heerlijk weg. Korte hoofdstukken, een prettig letter maar bovenal een beeldend taalgebruik. Mooie dialogen tussen de  personages, je leeft met ze mee en ze komen bijna tot leven. Een heel mooi verhaal over vriendschap, grenzeloze liefde en verlangen.

Zowel Julia als Todi zijn op zoek naar genegenheid, voelen zich verstoten en in hun zoektocht vinden ze meer dan zichzelf. Het klinkt misschien wat zweverig maar dat is dit boek allerminst. Het is rauw en hard als het dagelijks leven waarin mensen je aan de kant kunnen schuiven maar daar tegen over staat de pure liefde die je onvoorwaardelijk voor iemand kan voelen ongeacht afkomst of leeftijd.
Het was een mooie kennismaking met het werk van Maria Boonzaaijer, een waar juweeltje om te lezen !

De afbeelding komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan Tazzy Jeninga voor het beschikbaar stellen van dit boek.

 

2 Comments

  1. Pingback: Gelezen in november | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s