” valse hoop ” Peter J.L. M. Bernink

cover_valse_hoop_0 9789491773761/2017

Peter J.L.M. Bernink, uitgeverij Palmslag

Peter J.L.M. Bernink (1944) vertrok na zijn studie geneeskunde van Amsterdam naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Hij werkte bijna dertig jaar in het Martiniziekenhuis. Daarna begon hij met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum. Zijn kennis en liefde voor de geneeskunde vind je terug in zijn thrillers  waarvan hij er nu vier op naam heeft staan.

Na vorig jaar met groot enthousiasme de titels  kwade vrienden en  geen weg terug gelezen te hebben van deze schrijver liet ik in één van mijn recensie al weten dat ik hoopte dat de uitgeverij “valse hoop ” van deze schrijver opnieuw uit zouden brengen. Dit bleek gelukkig geen valse hoop ( sorry voor de flauwe woordspeling).  Vorige maand verscheen  valse hoop  in een nieuw jasje gelijktijdig met zijn nieuwe thriller het icoon.

Valse hoop speelt zich af in het farmaceutische circuit. Er wordt had gewerkt aan Myracen, een nieuw geneesmiddel tegen multiple sclerose. Niet alleen de patiënten maar de hele neurologische wereld kijkt er naar uit, zeker nu het medicijn in de laatste testfase is gekomen. Helaas komt neuroloog en onderzoeker er achter dat er een vreselijke bijwerking is die ten alle kosten stil gehouden wordt door de makers van het product. Koch wordt een bedreiging, er vallen slachtoffers maar Koch laat zich niet stoppen. Hij wordt steeds meer vastberaden om de slachtoffers te wreken en de daders te ontmaskeren.

Zijn boeken hebben de zelfde opbouw. Een korte proloog, een voorspel, middenspel en eindspel en een epiloog. Een opbouw die werkt en herkenbaar is voor de  lezer. Verder speelt hij met de tijd. Er is een gebeurtenis en vervolgens gaan we terug in de tijd om te zien hoe ver het zo heeft kunnen komen. Hierdoor weet de verteller wat er komen gaat en die wil dan nog wel eens aan het eind van een hoofdstukje hier op te zinspelen wat ik zeer kan waarderen. Af en toe een klein vleugje sarcasme is wel zo leuk.  De lijst met personages vind ik ,  zoals eerder gezegd bij mijn vorige recensies van zijn werk, overbodig en daar mag best vanaf gestapt worden. De personages worden goed geïntroduceerd daar heb je geen lijst voor nodig.

Hoewel er wordt toegewerkt naar het heden (en er al gedeeltelijk bekend is om welke misdrijf het gaat) wordt er een flinke beerput opengemaakt die zorgt voor de nodige spanning in het verhaal waardoor je als lezer aan het verhaal gekluisterd raakt. Ik vond het een beetje jammer dat de achterflap al wat slachtoffers had prijs gegeven ( dan ga je daar onbewust wat op wachten) maar verder heeft het verhaal de nodige verrassingen waardoor de spanning er goed in blijft.

Hoewel ‘valse hoop’ volledige fictie is heeft de schrijver dit nog even benoemd onder het kopje verantwoording. Het decor van de farmaceutische industrie en de grote belangen die er spelen lenen zich prima voor een thriller, zoals de schrijver zelf al zegt.  Het wereldje spreekt zeker tot de verbeelding.

Peter J.L.M. Bernink weet het gehele verhaal zo geloofwaardig neer te zetten dat je als lezer toch moet bedenken dat het allemaal verzonnen is. Het zou immers mooi zijn als er zo een medicijn zou worden ontdekt maar uiteraard niet tegen elke prijs.

De afbeelding  van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar.

 

4 Comments

  1. Pingback: Gelezen in november | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s