” polderglamour ” Daan Boom & Stijn van Vliet

polderglamour9789022583630/2017

Daan Boom & Stijn van Vliet, uitgeverij Boekerij

Daan Boom en Stijn van Vliet zijn onder andere bekend  als presentatoren van het populaire programma Streetlab. In dit programma voeren ze met veel humor en creativiteit semiwetenschappelijke experimenten uit.  Toen het idee ontstond samen dit boek te schrijven interviewden ze schrijvers als Bart Chabot en Daan Heerma van Voss voor tips en tricks. Het plan was namelijk om binnen 48 uur een boek te schrijven.  En dat is ze gelukt.

Voor mij ligt een mooi gebonden boekje, een mooie zwarte hardcover met gouden letters. Een extra papieren omslag, wit met gouden letters, kortom het ziet er echt “bling bling” uit. Het geheel telt 126 pagina’s inclusief nawoord van Daan Heerma van Voss en een dankwoord van de beide heren.  Eerder een novelle  in plaats van een roman, zoals op de voorzijde staat, maar een boek is een boek.

Het verhaal gaat over Tjibbe Wammes die al vanaf jongs af aan droomt over een carrière als zanger. Als hij zijn doorbraak heeft verandert zijn leven volkomen en staat zijn wereld op zijn kop. Niet alleen het opkomen maar ook zijn ondergang wordt op de korrel genomen en aan de lezer voorgeschoteld. Liefde, sociale media, schnabbels, reclames alles komt voorbij. Het is een satire op de wereld van de BN’ers .  Tijdens het lezen moest ik af en toe denken aan die zanger uit de serie “ Gooise vrouwen” en dat gaf een leuke beeldvorming bij het geheel.

Het verhaal  is vlot geschreven en even dacht ik dat ik het wel in 48 minuten uit kon lezen maar het is ietsje meer geworden. De personages worden als karikaturen weggezet en zijn daardoor soms grappig en soms te zielig voor woorden. De zogenaamde flauwe namen hadden voor mij geen meerwaarde, eerder ergernis.  Eigenlijk is het is net of je naar een aflevering van een slechte soap kijkt terwijl je het verhaal leest en persoonlijk ben ik niet zo van de soaps. De hoofdfiguur is een volkszanger en helaas worden de foute songteksten ook  uitgebreid opgeschreven.  Zo kan je wel weer een paar pagina’s vullen dacht ik terwijl ik liever had door willen lezen, dus na enkele regels heb ik die paar songteksten maar geskipt. Naast de flauwheid zitten er gelukkig genoeg steken onder water en knipogen naar het zogenaamde Nederlandse glamourwereldje.  Nuchter als wij Nederlanders zijn is er hier immers geen ruimte voor Hollywood-sterallures, of te wel de polderglamour.

Op de vraag wat polderglamour is zeggen de schrijvers dat het glamour is die eigenlijk geen glamour is: “Nederlandse namaak”. En wat dat betreft past de titel zeer goed bij het verhaal. De Hollandse nuchterheid naast het wereldje van de Hollandse smartlap is denk ik polderglamour ten top.Als er al Polderglamour in boekenland is zou dit boekje zeker in de top drie staan !

De heren werden tijdens het schrijven gecoached door Daan Heerma van Voss en zijn voorwoord ( op de flap van de cover) waarin hij respect toonde voor de schrijvers en zijn nawoord over het proces kon ik zeker waarderen en geeft je een andere kijk op het boekje.
Hoewel het verhaal qua inhoud geen hoogvlieger is is het wel vermakelijk om te lezen en ze hebben de uitdaging toch maar mooi aangegaan en uitgevoerd! Verwacht geen diepzinnig verhaal maar gewoon een soapachtig, ontspannend stukje leesvoer en daar is niks mis mee.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

1 Comment

  1. Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s