“pijn is persoonlijk ” Marleen Schefferlie

9789021565422-pijn-is-persoonlijk-l-LQ-f.png 9789021565422/ 2017

Marleen Schefferlie , uitgeverij Kosmos

Marleen Schefferlie heeft fibromyalgie,chronische pijn in spier- en bindweefsel. In dit boek beschrijft ze haar eigen pijn, haar ervaringen, haar manieren om met de pijn en met de reacties van de buitenwereld om te gaan

Eén op de vijf volwassenen in Nederland en Vlaanderen heeft chronische pijn, waarbij het centraal zenuwstelsel pijnprikkels blijft doorgeven. De pijn heeft een grote impact op het dagelijkse leven van deze mensen. Hoewel dit een behoorlijk aantal is heerst er nog een groot taboe op en is er nog veel onbegrip van de buitenwacht.

Door dit onbegrip proberen veel patiënten hun pijn te verbergen, willen er niet over praten omdat ze bang zijn dat anderen vinden dat ze zeuren of zich aanstellen. Maar als de pijn zo heftig is en zo aanwezig heeft het zijn weerslag naar je dagelijkse leven. Met dit boek hoopt de schrijfster chronische pijn bespreekbaar te maken en uit de taboe sfeer te halen.

Hoewel de schrijfster fibromyalgie heeft en het boek hier ook veelal over gaat zou je eigenlijk elk ziektebeeld, wat chronische pijnklachten met zich meebrengt, invullen. De persoonlijke verhalen geven het begrip pijn een gezicht. Pijn is zeker persoonlijk en iedereen beleeft het op zijn of haar manier. Daarom is het belangrijk om niet te gaan bagatelliseren maar juist gehoor te geven en de patiënten serieus te nemen.  Wat ik ook mooi vond aan dit boek is dat de mensen die aan het woord waren niet alleen vertellen over hun pijn maar ook over hun schaamte en waar ze tegen aan lopen in het dagelijks leven.

In korte hoofdstukken neemt ze de lezer in haar pijnbeleving maar ze interviewt ze ook elf lotgenoten. Elf ook zeer persoonlijke verhalen van mensen met chronische pijn. De interviews zijn aparte hoofdstukjes en zitten tussen de hoofdstukken van het verhaal van Marleen in. De schrijfstijl is prettig en het leest lekker weg. Het is een handzaam boekje wat je snel oppakt,  mede door de cover die er voor mij best wel uitspringt.

Ik denk dat er veel herkenningspunten zijn bij de lezers die zelf kampen met deze problemen. En ook dat zij veel aan dit boek zullen hebben in de zin van dat je er niet alleen voor staat . Een categorie lezers die dus dit boek snel ter hand zullen nemen. Maar ik hoop dat ook anderen dit boek zullen lezen zodat het ook daadwerkelijk het taboe bespreekbaar zal worden en de discussie op gang komt.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

  2. Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s