“achter maskers ” Martine Pauwels

Achrer maskers cover9789463422383/2017

Martine Pauwels, uitgeverij mijnbestseller.nl

Het verhaal speelt zich af in 1780 te Venetië, iets wat het mooie masker op de cover al weggeeft. We vallen midden in een scene waarbij de zestienjarige dakloze Francesca, koud en hongerig over straat zwalkt. De oude priester die haar opvoedde is gestorven en daardoor is zij dakloos. Tijdens het carnaval is ze getuige van een moord op een rijke man. Ze ziet dat ze zijn beurs niet meegenomen hebben en overweegt deze mee te nemen maar net op dat moment duikt er een gemaskerde vreemdeling op die zich over haar ontfermd. Hij neemt haar mee naar zijn kasteel waar hij zijn masker afdoet en zich voorstelt als Marco. Francesca wordt aangenomen als dienstmeisje en wordt verliefd op Marco. Haar tot nu toe beschermde leventje staat op zijn kop. Ze leert veel nieuwe mensen kennen en komt er achter dat niets is wat het lijkt en ook de mensen niet altijd zijn wie ze denkt dat ze zijn. Er verdwijnen jonge meisjes, ze moet proberen te overleven en komt er achter dat zij zelf ook niet is wie ze dacht te zijn.

Aldus de lange inhoudsopgave op Hebban, en dan heb ik hem zelfs nog wat ingekort. Het verhaal zelf is niet zolang en ik vind het jammer dat er niet een wat bondigere inhoudsopgave is gemaakt. Al moet ik zeggen dat het niet veel weggeeft van de inhoud want er gebeurd heel veel in het verhaal en er komen ook veel personages in voor. Het is even inkomen en bij de les blijven om je vervolgens in een avontuur te storten die zich afspeelt in een ver verleden. Je ziet de personages rondzwieren in de mooi jurken en de mooie maskers dragen waaraan je denkt als je Venetië zegt.  Die spreken tot de verbeelding net als de intrige die het boek bevat.

Ondanks de vele personages en hun verhoudingen is het de schrijfster gelukt een verhaal neer te zetten wat goed in elkaar zit en goed loopt.  De spanningsopbouw is goed en het leest lekker vlot al moest ik wel even aan de schrijfstijl wennen. Bepaalde uitdrukkingen en opbouw van de zinnen waren anders dan ik ben gewend en af en toe had ik wat moeite daar overheen te lezen wat mijn leesplezier wat weg nam. Maar daar valt overheen te komen.

Wat ik vervelender vond was de rol van de verteller. Die was voor  mij af en toe een beetje te veel aan het woord is. Het klinkt raar om te zeggen  maar het is fijn als je voor de  lezer ook wat aan de verbeelding overlaat. Een verteller hoeft niet aan het eind van het verhaal het geheel in een enkele zin nog even samen te vatten. Een verhaal is gewoon af als het af is. Ik kan die enen zin nu nog wel noemen maar ik wil geen spoiler plaatsen. Lees het gewoon, geniet van de beeldvorming en de intrige en dan snap je wel wat ik bedoel. Een iets teleurstellende afsluiting terwijl het een goed afgerond einde was.

Ondanks deze kanttekening een leuke kennismaking met deze schrijfster.

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies

  2. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s