” De zaden der hoop- deel 1 de val van Hymír” Owan Drake

13411972_104890719938937_2490916403791017560_o 9789402167139

Owan Drake, uitgeverij Brave New Books

Na een vraag via een facebook-groep van de schrijver Owan Drake of er mensen waren die zijn eerste boek wilde recenseren heb ik de pagina van deze saga opgezocht en wat mij meteen opviel was de illustratie van de cover. Die vond ik geweldig dus dacht dat boek wil ik wel lezen. Ik hou wel van fantasy verhalen dus ik heb eerst zijn kort verhaal “zaadje van waanzin “ gelezen voordat ik aan het boek begon, ik dacht een leuke kennismaking met zijn schrijfstijl maar ik had dit beter niet kunnen doen. Ik vond het kort verhaal  niet alleen grof maar ook ronduit goor. Als dat de bedoeling was van de schrijver is hij daarin geslaagd. Wat ik wel moest toe geven is dat de schrijver zeer beeldend schrijft zodat je de scene zo voor je ziet, al had ik dat liever niet gedaan want mijn voorkeur ligt niet in ontlasting  wat over iemand zijn gezicht sijpelt, maar dit terzijde.

Wat dus voor mij geen prettige kennismaking was geworden maakte mij toch een beetje bevooroordeeld over dit boek. De schrijver had wel gewaarschuwd voor de klare taal en het ongegeneerd vloeken in zijn werk maar dat is toch heel wat anders dan wat ik in het korte verhaal las. Maar goed wie weet hebben beiden niet meer gemeen dat de op elkaar lijkende titel. ( De titel van het kort verhaal deed zijn naam wel eer aan!).

De zaden der hoop- deel 1 de val van Hymír, is het eerste deel in de saga en het is even inkomen. Ik las de digitale versie op Sweek dus ik weet niet of die afwijkt van het ebook of de paperback versie wat betreft de opmaak. Het leek namelijk bijna een toneelstuk omdat er bij een nieuw stuk de vermelding kwam van plaats en personen die in dat gedeelte voorkwamen. Als een verhaal lekker loopt is dat totaal overbodig en kan de lezer best begrijpen dat we nu met deze personen in die kamer zitten. Het haalt het tempo een beetje uit het verhaal en dat is jammer. Sowieso is er door de introductie van de personages in de eerste paar hoofdstukken een beetje doorbijten maar daarna gaat het qua tempo en opbouw een stuk pittiger.

Het verhaal gaat over de oude Wijsgeer, Benedictus,  die wil een serie boeken aan zijn bekwame student Xavier laten lezen. Vertellingen uit het verleden maar Xavier beleeft de verhalen alsof hij er bij is. Twee verhalen , die van het licht en de duisternis, wisselen elkaar in dit verhaal af. Daarnaast zijn er de hoofdstukken van Benedictus  die zich in de nabije toekomst plaatsvinden. Xavier heeft echter door het beleven van deze verhalen de Bloedraven, een corrupte tak van de regering, kwaad gemaakt waardoor hij te maken krijgt met een eeuwenoude oorlog.

De drie verhaallijnen zijn goed gevonden maar lopen niet altijd prettig door.  Door Xavier de verhalen te laten beleven biedt dit veel uitstapjes naar andere tijden en mogelijkheden aan het verhaal. Het vermengen van de toekomst met het verleden is een prima idee en biedt mogelijkheden die misschien beter uitgewerkt hadden kunnen worden.

De waarschuwing van de schrijver over grof en direct taalgebruik is zeker niet overbodig. Als je hier niet van gediend bent kan je het boek beter overslaan. Persoonlijk heb ik niet zo’n tere ziel en ben ik wel wat gewend maar het hoeft niet overdreven te worden. Ik snap heus wel dat een grof personage in een geweldadige wereld geen sorry zegt maar om de paar zinnen “neuk een eind op” gaat wel vervelen en begint een beetje overbodig te worden.  Net als de enorme scheldwoorden in het verhaal. Als het grove taalgebruik en gevloek in het verhaal past hoor je mij er verder niet over. Maar hier was er voor mij toch wel een “overkill”.

Ieder boek zijn publiek maar dit bleek niet mijn soort boek.

 

1 Comment

  1. Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s