“ijsvaarders van de Noordzeetoendra” Jaap Boekenstein & Tais Teng

21686931_999265626882681_5385559810920051845_o 9789492099297/2017

Jaap Boekenstein & Tais Teng , uitgeverij Quasis in de serie Splinters

Splinters is een serie korte verhalen uitgegeven bij uitgeverij Quasis. De verhalen vallen  binnen de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller, magisch realisme en horror. Zo kan je proeven aan verschillende genres en kennis maken met het werk van (fantasy-)schrijvers.  Zo kon ik via deze titel kennis maken met het werk van Jaap Boekenstein ( met zo een naam verwacht ik een mooi verhaal ! )  Tais Teng kon ik al voornamelijk van  zijn werk bij het Griezelgenootschap en vele mooie illustraties.  Hij is verantwoordelijk voor de mooie cover van deze Splinters. Na het lezen van het verhaal begrijp je alle details in de illustratie die er perfect bij past.

Jaap Boekenstein schrijft onder andere science fiction en fantasy en schrijft de tegenwoordig voornamelijk in het  Engels , aldus de achterflap van dit korte verhaal.  Blij dat hij dan weer een Nederlands uitstapje heeft gemaakt.

In het verhaal wat we hier kunnen lezen warmt de aarde niet langer op maar ligt het zoete water tien mijl hoog boven de polen. Nederlandse ijskaravanen trekken over de toendra’s om ijsblokken te halen en te verhandelen. Reizen die zeker niet zonder gevaren zijn omdat er allerlei vijanden op de loer liggen. Maar dat de vijanden niet alleen van buitenaf komen merkt Joachim Benali al snel. Was de dood van zijn vader wel door een landmijn van een Morlock veroorzaakt en het gedrag van zijn pleegmoeder kost hem ook moeite. Tel daar een onmogelijke liefde bij op en een worsteling met volwassen worden en je hebt wel heel veel ingrediënten voor zo een kort verhaal van 46 bladzijden.

Als je zoveel wilt laten gebeuren in een kort verhaal is het de kunst om niet teveel uit te wijden maar aan de andere kant moet je wel voldoende vertellen om het verhaal logisch te laten verlopen en begrijpelijk te maken voor de lezer. Zeker als dit alles zich afspeelt in een fantasy wereld. En dat is hier zeker gelukt. Ook al heb je aan het begin geen idee over welke wereld en met wat voor figuren je te maken gaat krijgen je zit meteen in het verhaal, laat je meevoeren tot een mooi afgerond einde. Het zit goed en logisch in elkaar, voldoende spanning en een bevredigend einde.  Het is niet te ingewikkeld dus zeker ook aan te raden voor mensen die niet veel fantasy lezen of gelezen hebben en er eens aan willen proeven. Laat je gewoon eens meevoeren naar de Noordzeetoendra…

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Oktober van start ! TBR- update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s