“de Weetjevogel” Minke Hazewindus & Irene Wiersma

cover De Weetjevogel 9789491773679/2017

Minke Hazewindus (tekst) & Irene Wiersma (illustraties), uitgeverij Palmslag

Minke Hazewindus schreef dit grappige kinderboek in samenwerking met haar schoondochter Irene Wiersma die verantwoordelijk is voor de kleurrijke illustraties.

Inhoud/acherflap:  In het bos waar Weetjevogel woont, gebeurt veel. Er zal een weg worden aangelegd, maar Weetjevogel bedenkt een slim plan om dit tegen te houden. Er komt een girafje terecht, hij wordt opgevangen, evenals opa Egel, die dreigt te vereenzamen in een park. Oude tante Beer blijkt een lieve Brombeer. De fantasie van kinderen vanaf vijf jaar wordt geprikkeld door de poëtische tekeningen en de vaak spannende avonturen van de bosbewoners.

De versjes zijn inderdaad prima geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar oud.  Doordat er best veel tekst per hoofdstukje is zullen jongere kinderen hun aandacht misschien verliezen, al ligt dit uiteraard ook aan het kind zelf.  Ook de onderwerpen sluiten goed aan bij deze tijd en de leefwereld van de kleuter.

De versjes hebben coupletten van vier regels waarbij de tweede op de vierde rijmt waardoor je een gezellig voorleesdeuntje krijgt. Het boekje telt een achttal hoofdstukjes waarin verschillende onderwerpen aan de orde komen in het dierenrijk waar de Weetjevogel woont. Maar niks menselijk is ze vreemd. Enkele onderwerpen zijn bijvoorbeeld pesten, ziek zijn, afscheid nemen, iemand moeten missen, onderwerpen die de kinderen zullen herkennen en aanspreken. Hierdoor zou je de verhaaltjes ook kunnen gebruiken om spelenderwijs het gesprek aan te gaan over een bepaald onderwerp. En aan de andere kant  is het op de eerste plaats , door de luchtige benadering en de vrolijk kinderlijk gekleurde illustraties  gewoon een lekker voorleesboekje.

 

Met dank aan uitgeverij Palmslag voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover en de informatie over de inhoud van het boek komen van het persbericht van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Oktober van start ! TBR- update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s