” huisje, boompje, beest ” Roos Schlikker

9789025450472-huisje-boompje-beest-m-LQ-f 9789025450472/2017

Roos Schlikker , uitgeverij Atlas/Contact

Roos Schlikker (1975) publiceert reportages en interviews in onder andere Vrij Nederland en Volkskrant Magazine. Ze heeft een populaire column in Het Parool en schrijft ook voor de Libelle en deLinda. Huisje, Boompje, Beest is een heerlijke komische roman en mijn eerste kennismaking met haar schrijven.

De belevenissen in een Vinex wijk, mooie huizen, mooie tuintjes, mooie auto voor de deur. De gesettelde veertigers Joris en Linda, uiteraard met twee kinderen, zouden nergens anders willen wonen. Iedereen in de wijk lijkt op het eerste gezicht succesvol, glimlach op het gezicht en voor de buitenwacht zeer sociaal bewogen. Dat blijkt wel uit de jaarlijkse buurt- bbq. Tot de charmante én vrijgezelle fotograaf Rob in de straat komt wonen. Is het achter zijn voordeur ook wel zo netjes vragen de bewoners zich af.

Niets is wat het lijkt. Voor de buitenwacht de ideale gezinnetjes maar al snel blijkt iedereen zijn eigen nukken, neuroses en portie ellende te hebben. Als dan ook nog eens een nieuwe buurman is is het wel heel makkelijk om zijn doopceel te lichten zodat je eigen sores niet publiekelijk worden. Al  is het niet niks waar buurman Rob van wordt beschuldigd.  Een heerlijk idee voor een boek en een idee wat veel mogelijkheden biedt in de verhaallijnen, die de schrijfster niet onbenut laat.

Bij het intro had ik zoiets van “okay waar moet dat heen gaan” maar al snel zat ik in het verhaal en midden in de levens van de buurtbewoners en hoe ze met elkaar omgaan als een stel communicatie-arme figuren. De vertelstijl is prettig en de schrijfster neemt geen blad voor de mond. Je leest het geheel met een glimlach. De karakters denken bij alles wat ze doen ‘wat vinden de buren ‘ er van waardoor er ongemakkelijke maar zeker ook komische situaties ontstaan. De  kwestie buurman Rob is een behoorlijk pittige en helaas actuele kwestie en leent zich prima voor een goede twist in het verhaal. Kortom een boek om van harte aan te bevelen !

 

De afbeelding van de cover komt van de uitgeverij.

 

3 Comments

  1. Pingback: ” moeder van glas ” Roos Schlikker | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s