“schijngestalten” Staf Schoeters

SchijngestaltenCover.jpg 9789462420687/2017

Staf Schoeters , uitgeverij Kramat

Staf Schoeters studeerde psychologie en geschiedenis. Hij was scheepshersteller, vertaler, freelance journalist, recensent en schreef sinds 1980 een 27-tal boeken. Hij schreef verhalenbundels, thrillers, historische intrigeromans, romanbewerkingen van film en series en non-fictie boeken over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog, alsook over Belgische begraafplaatsen.

Schijngestalten wordt weggezet als een actuele thriller en is het eerste boek wat ik van deze schrijver las.

Het verhaal gaat over Enzo Marsman, freelance journalist, die net als de schrijver een boek over historische begraafplaatsen schreef. Hij werkt voor de Dageraard en schrijft verhalen waar hij af en toe zijn informatie verzint in plaats van de waarheid te vertellen. Als hij voor een rapportage naar Spanje gaat koppelt hij dit aan een vakantie met zijn partner Laura. Ze ontmoeten een Amerikaans stel en als Enzo dronken uitlatingen doet voor een televisiecamera heeft dit verstrekkende gevolgen. Hij komt in aanraking met de Belgische veiligheidsdienst die hem in ruil voor wederdienst rijkelijk beloont. Die klusjes die hij echter moet op gaan knappen, waarbij hij zelfs moet infiltreren en zich moet bekeren tot de islam kost hem niet alleen zijn relatie en vergt heel veel van hem.

Wat mij vooral aansprak bij dit boek is de mooie cover, een wassende maan, een zwaard met bloed en een afbeelding van een begraafplaats. Dit met een vage titel en de belofte een actuele thriller te zijn nodigde uit tot lezen.

Het verhaal begint met een proloog die veel informatie geeft en hierdoor wat langzaam weg leest. Het was echt even inkomen. Niet alleen in de schrijfstijl maar ook om de hoofdfiguur te kunnen plaatsen en te leren kennen. De hoofdfiguur komt er trouwens het gehele verhaal bij mij niet positief over. Een behoorlijk egoïstisch figuur die niet al te slim bezig is op zijn tijd.  De  proloog speelt zich af in 2014 en daarna duiken we terug in de tijd naar een periode vanaf 2001. Hierin lees je dus wat er in die jaren is gebeurd waardoor het zover heeft weten te komen dat Enzo alleen op zijn kamer zijn ex te woord staat.

Het verhaal kabbelt voort, veel informatie met name over politiek, cultuur en geloof. Wat voor het tweede deel van het verhaal zeker van belang is maar af en toe is er wat overkill. Het verhaal stagneert af en toe en leest daardoor niet zo vlot weg in het begin. De zinnen zijn soms wat lang en beeldend wat ook het tempo een beetje in de weg zit. Of dit tempo nodig is? Misschien als je met andere insteek in het verhaal duikt wel maar bij het idee van een thriller verwacht ik meer snelheid en actie. Maar misschien moet ik mijn idee van een thriller los gaan laten. Actueel is het wel degelijk ( terrorisme en IS).  Volop feiten op politiek en historische gebied waardoor het zeer realistisch overkomt. Verderop in het verhaal komt er wat meer snelheid in. Zonder spoilers te plaatsen was het voor mij aan het einde wat voorspelbaar maar echt erg vond ik dit niet. Het was eigenlijk wel leuk dat mijn vermoedens uit kwamen. Verder wordt je door de schrijfstijl en de vertelling als lezer wel aan het werk gezet. Het is niet echt een verhaal voor een paar ontspannen leesuurtjes. Maar voor liefhebbers van dit genre is dat totaal geen straf.

Mijn verwachting voor het lezen van het boek , met name door de cover, is anders gebleken nadat ik het gelezen had. Ik vond het af en toe pittig om bij het verhaal te blijven. Zelf zou ik het geen thriller noemen maar wel een actueel verhaal met een flinke dosis spanning. Het doet in ieder geval de titel eer aan want niets is wat het lijkt in het verhaal!

met dank aan uitgeverij Kramat voor het recensie exemplaar

1 Comment

  1. Pingback: Augustus #tbr update : een productief leesmaandje… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s