“de gevangenisfamilie van Perry T.Cook ” Leslie Connor

unnamed 9789047708889/2017

Leslie Connor,  vertaling Ineke Lenting, uitgeverij Lemniscaat

Leslie Connor studeerde beeldende kunst, wilde illustrator worden maar het schrijven trok haar meer. Ze heeft inmiddels verschillende kinderboeken op haar naam staan.  Dit boek is mijn eerste kennismaking met haar werk.

De hoofdfiguur is Perry, elf jaar oud en zijn hele leven woont hij al in de Blue River gevangenis waar hij geboren is. Zijn moeder moet haar straf uit zitten en omdat de bewaker zijn pleegouder is mag hij bij daar blijven wonen. Hij gaat gewoon naar school en ziet de andere gevangenen als zijn familie. Een wonderlijke familie. Als een openbaar aanklager hoort van Perry haalt hij hem weg uit de gevangenis omdat dat geen plaats is voor een kind om op te groeien. Perry zijn leven maakt een drastische wending, hij mist zijn familie en komt er ook nog achter dat deze zelfde man de vroegtijdige vrijlating van zijn moeder in de weg staat. Met zijn vriendin en de schoolbibliotheekcaresse probeert Perry de gevangenis weer in te komen om zijn moeder te helpen.

Wat een heerlijk boek is dit ! Het leven van Perry is wonderbaarlijk, net als dat van zijn familie in de gevangenis. In korte hoofdstukjes maak je met ze kennis en omdat Perry vanwege een schoolproject de verhalen van zijn familie moet achterhalen kom je achter de verhalen van de gevangenen. Een leuke manier om je zo als lezer kennis te laten maken met de karakters en hun achtergrond. Hoewel ze niet voor niets in de gevangenis zitten worden ze ook neergezet als mensen. Het is een lekker leesbaar boek en door de korte zinnen en hoofdstukjes zal het ondanks de ruim 300 pagina’s niet snel afschrikken bij jongere lezers. Het is grappig maar ook ontroerend en leest gewoon lekker weg.

Na het verhaal is er een nawoord van de schrijfster. Hoewel het dorpje echt bestaat en er ook gemengde inrichtingen (gevangenissen) zijn is het hele verhaal fictief. Maar als je dan leest dat ongeveer één op de achtentwintig schoolkinderen in de Verenigde Staten een ouder in de gevangenis heeft en dat het een strijd is om tijdens gevangenschap contact te houden met familie is dat wel even een gegeven waar je van schrikt. Voor de kinderen ook zeker een hard gelag. Ze zijn bang, verdrietig, beschaamd maar ook boos. Het niet kunnen bezoeken is niet alleen een kwestie van niet mogen maar soms ook van niet kunnen vanwege de lange afstand, geld of wat voor reden dan ook.

Perry heeft het geluk dat hij bij zijn moeder mag blijven en voor hem is dat een gewoon leventje. Als dit dan wordt verstoord merkt hij dat zijn leventje niet zo gewoon is en heeft hij moeite met aanpassingen en mist hij uiteraard zijn familie.  Perry is een gewone, lieve jongen en een karakter wat je snel in je hart sluit. De openbaar aanklager zou je het liefst achter het behang plakken al is hij overtuigd van zijn goede bedoelingen. De schrijfster weet de  totaal verschillende karakters levensecht op papier te krijgen. Het verhaal is duidelijk, een goede opbouw waarbij je de emoties van Perry mee krijgt waardoor je echt meeleeft. Het fijne van dit verhaal vind ik ook dat het een mooi en afgesloten einde heeft en ondanks alle problematiek toch heel positief is.

 

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

  2. Pingback: “de waarheid volgens Mason Buttle ” Leslie Connor | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s