“Sable ” Nanda Roep

9200000075471390 9789490983611/2017

Nanda Roep, uitgeverij Nanda

Nanda Roep ( 1971) schrijft al ruim twintig jaar. Ruim vijftig jeugdboeken en enkele volwassen romans heeft zij inmiddels geschreven. Ze is denk het meest bekend om haar kinderboekenserie plaza patatta met bijbehorende website vol knutseltips en andere downloads. Ook maakt ze theaterprogramma’s , kinderliedjes en is ze als ambassadeur verbonden aan de Vereniging Openbare Bibliotheken. Sinds 2010 heeft ze haar eigen uitgeverij en werd hiermee één van Nederlands eerste ” selfpubbers’.

In 2014 las ik , na al wat kinderboeken van haar gelezen te hebben, van Nanda Roep de roman “van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook” en ik vond het een heerlijk boek, vlot geschreven en haar schrijfstijl is alsof je met een vriendin op de bank zit te kletsen en zo heb ik het ook benoemd in mijn recensie.  Vanaf dat moment heb ik elk boek van haar gelezen en keek dan ook erg uit naar haar roman Sable die afgelopen juni verschenen is.  Regelmatig verwerkt Nanda Roep autobiografische gebeurtenissen in haar werk en zo ook is dat bij deze roman het geval, wat mij extra nieuwsgierig maakte.

De cover vind ik om te beginnen al heel goed gekozen. De warme kleuren, de vlag van Tunesië, en de afbeelding van een jonge vrouw die daar alleen staat, die het zelf moet gaan ontdekken en doen. Of de hoofdpersoon ook zo sterk uit de verf komt is dan nog even afwachten…

Begin jaren negentig, heeft Nanda Roep een illegale Tunesiër van papieren voorzien. Op deze periode is haar roman Sable gebaseerd. De hoofdfiguur Anna ontmoet Sable en voor haar is het meteen liefde op het eerste gezicht. Sable is illegaal in Nederland en heeft niet alleen onderdak nodig maar mist ook het nodige inkomen en de papieren om in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Verliefd als dat Anna is mag hij bij haar intrekken en als hij haar na enkele maanden vraagt om mee te gaan op familiebezoek, wat uiteraard een reis wordt die Anna mag betalen, is Anna’s omgeving gealarmeerd. De reis is al geboekt maar is Sable net zo verliefd als Anna of vindt hij het allemaal wel makkelijk zo, een vrouw die voor hem zorgt.

Het verhaal begint als Anna in het heden tijdens het afbreken van een decor na een voorstelling oog in oog komt te staan met Sable, haar jeugdliefde van zo’n 25 jaar geleden. Na deze confrontatie verteld ze haar verhaal en gaan we terug in de tijd, naar haar ontmoeting met Sable toen ze nog een student was en tot over haar oren verliefd.  De reacties van haar omgeving op haar relatie, de cultuurverschillen alles komt aan bod. Haar twijfel over haar gevoelens en hoe het uiteindelijk verliep, de twijfel over vertrouwen en liefde worden heel natuurlijk weergegeven. Maar dat is ook kenmerkend voor de schrijfstijl van Nanda: het komt zo over alsof je het zelf had kunnen mee maken, dicht bij huis…

In plaats van Anna zie ik continu het gezicht van Nanda voor mijn neus terwijl ik het verhaal lees. Dit komt uiteraard omdat je weet dat het op waarheid is gebaseerd. Verder is het tijdsbeeld in de jaren negentig wat wordt geschetst zeer herkenbaar al had ik niet zo een studentenleven als Nanda achter de rug. De reacties van de omgeving van Anna en de manier waarop men keek naar Sable waren misschien typerend voor die tijd maar ik denk dat het verschil in culturen en de reacties op asielzoekers van alle dag is. Nu zal vandaag de dag de manier waarop Sable en Anna de situatie aan zijn gegaan niet meer zo makkelijk gaan maar andere zaken zijn nog wel van de orde van de dag.

In 28 korte hoofdstukken, met een prettig lettertype en op een heerlijke vlotte vertelwijze worden we meegenomen in het verhaal van Anna. Een meisje wat misschien wat naïef in een avontuur terecht komt maar er zeker als sterke vrouw uit komt. Wat ze meemaakt is niet niets. Vooral de cultuurschok die ze ondergaat bij de familie van Sable is niet niks. Hoewel het onderwerp niet luchtig is is de vertelstijl dat wel, waardoor het een prettig leesbaar romantisch verhaal is wat je zeker gelezen moet hebben!

 

Met dank aan uitgeverij Nanda voor het toezenden van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover is ook van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

 

4 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

  2. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

  3. Pingback: “Leugens in de lente” Nanda Roep | conniesboekkies

  4. Pingback: The Friday Five: boektitels die beginnen met de letter S … | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s