“bijten op een houtje” Co Eppink

Cover Bijten op een houtje - Co Eppink (1) 9789082679809/2017

Co Eppink,  uitgegeven door jeppico

Bijten op een houtje, de schuldsanering in Nederland tot twee cijfers achter de komma… is geschreven door Co Eppink. Na zijn scheiding kan hij niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Hij heeft een goede baan en een koophuis, maar de schulden en de stress zijn hoog opgelopen. Ondanks dat hij probeert de eindjes aan elkaar te knopen, komt hij tot de conclusie dat hij schuldsanering zal moeten aanvragen. Drie jaar bijten op een houtje…   Zijn ervaringen heeft hij in romanvorm op papier gezet en geeft een kijkje in de keuken van de schuldsanering.

In het  voorwoord van Marieke Henselmans,  een bekende in bespaarland, stelt ze de vraag of het hebben van schulden “eigen schuld” is en of het een kwestie is van “niet willen of niet kunnen”? Ze haalt hierbij een onderzoek van de gemeente Rotterdam aan en laat weten dat de samenleving best ingewikkeld is waardoor een bepaalde groep mensen bijna onmogelijk uit de problemen kan blijven. Ook de cijfers liegen er niet om. Zo’n 700.000 duizend mensen zitten met problematische schulden waarvan er zo’n 92.000 beroep doen op de schuldhulpverlening. Nog een vier procent weet dit traject succesvol af te sluiten. Schrikbarende cijfers maar door het verhaal van Co Eppink, die het wel wist af te ronden, snap je waarom dit zo laag is, aldus Marieke Henselmans. Het traject is moeizaam, je moet al vechten om er aan te mogen beginnen.

Zeer benieuwd naar de weg die Eppink heeft af moeten leggen, en ook wel een beetje nieuwsgierig naar hoe het zover heeft moeten komen, begin ik aan zijn verhaal. Na een korte introductie, met daarin de uitleg hoe hij zover kwam is het verhaal verder onderverdeeld in vier stukken, een nawoord en een dankwoord. De vier stukken hebben de namen eerste, tweede, derde en vierde zwangerschap. De schrijver legt al snel uit waarom. Het schuldsaneringsproject duurt drie jaar die je weer kan onderverdelen in perioden van negen maanden.  Verder heeft de schrijver wat hersenspinsels in dichtvorm in het verhaal gezet. Persoonlijk vind ik het meer kinderlijke rijmpjes en hadden van mij achterwege mogen worden gelaten. Voor mij geen meerwaarde aan het geheel maar ik denk voor de schrijver wel van emotionele waarde.

Het verhaal laat een sterke man zien die ondanks de tegenslagen toch blijft doorvechten. Dit doorzettingsvermogen is zijn redding geweest en ook het feit dat hij, voor hij in de schulden kwam, een goede baan had met een redelijk hoog inkomen. Omdat de schrijver heel eerlijk is met rekenvoorbeelden en cijfertjes kon ik mij wel eens ergeren over het feit dat ik bedacht bij het noemen van dat soort bedragen dat hij het lang niet zo slecht heeft vergelijken bij mensen onder de bijstandsnorm. Pas na ongeveer drie/vierde van het verhaal is er een situatie waar hij hoort dat iemand hard werkt en voor 1600 euro moet rond komen terwijl hij in de schuldsanering ongeveer hetzelfde bedrag heeft en een vrij besteding heeft van 750 euro per maand. Een bedrag waar die ander niet eens over kan beschikken.  Na het lezen van het verhaal kon ik dit echter naast mij neerleggen. Het gaat immers niet om die cijfers. Als je in de schulden komt en je moet inleveren op je levensstandaard dan is dat voor iedereen vreselijk. En de problemen waar je tegen aan loopt, de instanties die je van het kastje naar de muur sturen, je huis moeten verkopen en maar moet afwachten of je op tijd andere betaalbare woonruimte kunt vinden is voor iedereen op zijn / of haar manier een lange weg om te bewandelen.

Naast de bureaucratie heeft hij het ook over de hulp van familie en kennissen of de juist negatieve reacties van de buitenwacht en over zijn eigen fouten en emoties die deze periode met zich meebracht.

Hoewel je bij het zien van de cover misschien denkt aan een wat zakelijk boek is het verhaal zelf in een vlotlopende roman geschreven. Voor iedereen die op wat voor manier dan ook met schulden en schuldhulpverlening te maken heeft een goed boek om te lezen. Het geeft een je een beeld van iemand die er middenin zit, hoe dit beleeft wordt en ook dat er nog wel heel wat kan veranderen op het gebied van schuldsanering.

 

Met dank aan de uitgever voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover is van de uitgeverij.

 

1 Comment

  1. Pingback: Juli TBR-update en wat lezen we in augustus? | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s