“Kyth the taker” Jonathan L. Howard

kyth_front 9780967942919/ 2017

Jonathan L. Howard, Air and Nothingness Press.

Voor mijn blog heb ik twee splinters besproken geschreven door Steph Swainston waarbij de covers gemaakt waren door Todd Sanders. Ik bewonder zijn werk en volg hem daarom ook op Twitter. Via Twitter kreeg ik van hem het verzoek of ik ook (engelstalige) boeken en verhalen las. Die lees ik inderdaad maar niet zo vaak als ik zou willen.  Ik ontving van hem een bundel met daarin drie korte verhalen met het verzoek die voor mijn blog te bespreken.

Na het lezen vond ik dit zeker de moeite waard om op mijn blog te bespreken, gewoon in het Nederlands… Ik weet zeker dat de young adult lezers die houden van fantasy en spanning  en Engelstalig lezen deze verhalen zeker kunnen waarderen !

Jonathan L. Howard is gamedesigner, scriptschrijver en een echte veteraan in de computergames-wereld. Hij schreef fantasy en young adult verhalen. Zijn eerste roman stamt uit 2009. Kyth the Taker  is een bundeling van drie korte verhalen over Kyth, een dief en huurlling. De verhalen verschenen eerder in een fantasy magazine ‘the black gate” en werd daar met veel lof ontvangen.

Kyth is de held van het verhaal hoewel ze een uitgekookte dief en huurling is die zich laat inhuren om allerlei zaakjes op te knappen. Ze is slim, uitgekookt,  uitdagend en vooral een sterke vrouw die zich staande weet te houden in een wereld vol sluwe mannen. In alle drie de verhalen gaat ze geen uitdaging uit de weg. Wat mij vooral aansprak is dat er een psychologische ondertoon in zit. De gedachtengang van Kythe wordt goed neergezet en het is dus verre van geweld en pure actie. Uiteraard is er de nodige spanning maar op een andere manier is dit in de verhalen verweven.

De verhalen zijn prettig geschreven, karakters komen goed uit de verf, en hoewel de verhalen over dezelfde persoon gaan zijn ze goed los van elkaar te lezen. Er zit een duidelijk begin en einde aan en je kan zo in het verhaal stappen dus de schrijver geeft voldoende informatie om het verhaal goed te kunnen volgen. En dat vind ik altijd knap zeker bij een kort verhaal. Soms denk ik dat het schrijven van een kort verhaal vaak moeilijker is omdat je in minder tijd een goed geheel moet weten te schrijven wat goed moet kloppen en de aandacht van de lezer moet vast blijven houden. En dat is in deze bundel zeker gelukt.

Verder is de hoofdpersoon een krachtig figuur die eigenlijk meer verdient dan een kort verhaal, ik denk dat zij wel een hele roman kan dragen!

Met dank aan Todd Sanders voor het beschikbaar stellen van het leesexemplaar en de afbeelding van de cover.

2 Comments

  1. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

Plaats een reactie