“Versailles” Elizabeth Massie

Versailles-2D-200x308 9789401606554/2017

Elizabeth Massie, vertaling Kees van Weele,  Xander uitgevers

Versailles, de droom van een koning” gaat over Lodewijk XIV die als achtentwintigjarige aan de macht komt in Frankrijk na een serie burgeroorlogen. Om zijn toekomst veilig te stellen, begint hij aan de bouw van het grootste paleis ooit. Met luxe en glamour wordt de adel verleidt om het bruisende Parijs te verlaten en aan het hof neer te strijken. Het paleis groeit, kanalen worden gegraven en tuinen aangelegd en Lodewijk XIV geniet, bedriegt en manipuleert. De adel speelt ook een slinks spel om zijn macht te ondermijnen. Versailles verandert in een web vol geheimen, verraad, samenzweringen en schandalen.

Elizabeth Massie neemt ons mee naar Versailles in 1667. Lodewijk XIV is aan de macht. Corruptie, seks, intriges, politieke spelletjes, roddel en achterklap. Dit verhaal heeft het allemaal. De BBC serie stond centraal voor dit verhaal en dat is wel te merken. Je leest het bijna als een script. De uiteenlopende scènes volgen zich enorm snel op en er zijn heel veel personages die de revue passeren. Soms wat veel naar mijn idee. Er komen in sneltreinvaart veel namen voorbij en de schrijfster is een ster in het uit wijden in de scènes waardoor je soms de draad wat kwijt raakt. Ik heb alleen de trailer van deze serie gezien en zag al wat punten van herkenning dus ik denk dat je aan kan nemen dat de schrijfster dichtbij het verhaal van de serie is gebleven, dit zou ook de opbouw van het boek en het snelle schakelen van de scènes verklaren, wat echter in een roman niet altijd goed uit de verf komt.

Hoewel het verhaal fictie is zijn er toch wel feiten die waarheidsgetrouw zijn maar zonder voorkennis van de Franse geschiedenis heb je geen idee wat nu wel feit of fictie is. En dat is ook niet relevant voor het verhaal. Het is immers een fictief historische roman en voor de liefhebbers van dit genre een heerlijk boek. Die willen immers vermaakt worden. Vermaakt worden zullen ze zeker, daar leent het decor van Versailles zich uitstekend voor !

De foto van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan Xander uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.

 

2 Comments

  1. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

  2. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s