“een Portugese droom” Marieke Woudstra

7589-5_Woudstra_Portugese_droom_Fin.indd 9789022575895/2017

Marieke Woudstra, uitgeverij de Boekerij

Marieke Woudstra (1960) studeerde Portugees en werkte als docent en tolk/vertaler. In haar debuut ” thuis in Portugal” beschreef zij, op basis van haar eigen ervaringen, het leven van een vrouw die met haar geliefde een nieuw leven begint in Portugal. Dit is het vervolg op die roman.

Inhoud: Marjolein en Bart kochten een oude boerderij met een olijvenboomgaard op een heuvel in Portugal. Ze proberen daar een zelfvoorzienend en duurzaam leven te leiden. Ze werken ook hard aan een band met de lokale bewoners. Ze raken bevriend met de dorpelingen met wie ze zingen, praten, koken, werken en feesten. Ze leren van alles over het land en de streek en ontmoeten een vreemdeling die hun Portugese droom dreigt te verstoren.

De cover ziet er heerlijk zonnig uit en zowel dit plaatje als de titel geven een vakantiegevoel weer waar je meteen aan wilt beginnen. De schrijfstijl is toegankelijk en het idee achter het verhaal maakt nieuwsgierig. Dat mensen van nature benieuwd zijn naar de avonturen van anderen die hun heil zoeken in het buitenland, en daarbij hopen dat het fout gaat, blijkt uit de populariteit van programma’s als “ik vertrek..”.  Deze roman geeft ook een beetje dat gevoel van dat programma weer.   Het leest alsof je naar dit programma kijkt. Laagdrempelig maar het kabbelt wel een beetje door. De gewone huis- , tuin- en keukenzaken weet ik op een gegeven moment wel en door de vele details blijft de schrijfster daar soms wat in hangen. Hierdoor lijkt het verhaal af en toe meer op een verslagje dan een roman. Je hoopt dat er toch een beetje ellende komt om het verhaal wat op te peppen. Ook hier wordt je op je wenken bedient met een oogst die dreigt te mislukken en inkomsten die ze mislopen.Er zit ook een stukje drama in het verhaal verweven waarbij een vreemdeling om de hoek komt kijken. Dit zou het verhaal wat spanning kunnen brengen maar dat komt niet geheel uit de verf.  Het is de schrijfster wel gelukt om haar liefde voor het land en de cultuur over te brengen.

Prettig vakantie leesvoer, een paar uur lekker lezen… zeker als jezelf niet van plan bent om te vertrekken…

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s