“zwarte seconden” Karin Fossum

Photo Collage Maker_9XXNUN 9789460683657/2017

Karin Fossum, vertaling Annemarie Smit, uitgeverij Marmer

Vorig jaar maakte ik kennis met de boeken van Karin Fossum en was eigenlijk meteen verkocht ! Toen de uitgeverij mij benaderde of ik zwarte seconden wilde lezen pakte ik die kans met beide handen aan. Mede omdat ik de schrijfstijl van deze schrijfster zeer kan waarderen. Ze weet de personages eerlijk en puur neer te zetten en de misdaden die begaan zijn zijn ook zo alledaags en overkomen gewone mensen waardoor het verhaal extra spannend wordt omdat het juist bij jou op de hoek zou kunnen gebeuren. Het geeft je een kippenvel gevoel en dat geeft extra spanning.

Karin Fossum is inmiddels een gevestigde naam in de Noorse misdaadliteratuur. Wereldwijd is ze bekend geworden door haar romans met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol.Zwarte seconden is het zesde boek met hoofdpersoon Konrad Sejer en stamt uit 2002. Inmiddels zijn er zo’n veertien delen over deze inspecteur verschenen.

Inhoud: Negen dagen voor haar tiende verjaardag verdwijnt Ida Joner. Zelfs haar gele fiets wordt niet teruggevonden. Helga Joner beleeft de nachtmerrie van alle moeders. Haar dochter Ida gaat even naar de kiosk om een tijdschrift over paarden en wat kauwgum te kopen. Ze komt niet terug. Negen dagen later wordt het meisje langs de kant van de weg gevonden, gekleed in een wit nachthemd en zorgvuldig in een deken gewikkeld. Konrad Sejer staat voor een lang en moeizaam onderzoek. Er is geen motief, geen logische verklaring. Maar door zijn mensenkennis, zijn sympathie voor zowel het slachtoffer als de dader, en door zijn directe manier van communiceren weet hij de zaak naar een ontknoping te leiden.

Als lezer duik je meteen in de spanning en leef je mee met de moeder die steeds nerveuzer wordt omdat haar dochter niet thuis komt. De zoektocht die niets oplevert en een aantal personages die zich wel heel verdacht gedragen. Zo is er Emil Johannes Mork, een vijftiger die niet spreekt en zijn moeder die hem nog steeds achter na loopt en zijn huishouden runt. Ook al wordt er bewijs bij hem gevonden twijfelt inspecteur Sejer of de zaak inderdaad zo makkelijk kan worden opgelost. Naast het vreselijke drama van het meisje is er haar neef Tomme. Tomme heeft met zijn auto tegen de vangrail gezeten en laat zijn vriend Willy dit opknappen. Helaas vraagt Willy een tegenprestatie wat hem behoorlijk in de problemen zou kunnen brengen. Door deze extra verhaallijn toe te voegen wordt je als lezer scherp gehouden en voorkomt het dat het onderzoek van Sejer  gaat doorkabbelen. Het geeft in het geheel een aparte wending aan het verhaal.

Het wordt een beetje saai maar ik kan niets anders zeggen, net als bij de vorige twee boeken die ik van haar las, dat het goed in elkaar zit, er een mooie spanningsopbouw is, en geen actie maar ruimte om de karakters te laten ontwikkelen. Echt een aanrader!

 

Lees ook mijn recensies over de fluisteraar en veenbrand

1 Comment

  1. Pingback: Afsluiting juni / TBR update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s