“Tamar” Monique Hoolt

20170628_104956 978492221643/2017

Monique Hoolt, Futuro uitgevers

Monique Hoolt (1965) is freelancer, online communicatie en copywriting. Tamar is haar debuut en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis kwam ze tot dit onderwerp.

Het verhaal bestaat uit drie delen en gaat van start in 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor de Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met de gevaren die de oorlog met zich meebrengt.  Ook volgen we het verhaal van Anna, het nichtje van Tamar, die opgepakt wordt en moet overleven in een concentratiekamp. Het tweede deel van het verhaal speelt zich af tussen 1945-1947 waarbij de brokstukken na de Tweede Wereldoorlog weer moeten worden opgepakt. Het derde deel speelt zich af in 1965 waarbij Tamar terugblikt en terugkeert naar het dorp en de mensen waar ze opgroeide.
Het geheel wordt vertelt vanuit drie perspectieven over drie perioden. Tijdens, vlak na en een stuk na de Tweede Wereldoorlog. Een vorm die ik al in eerdere romans heb gezien en die zo een goed tijdsbeeld kunnen weergeven. De drie perspectieven zijn die van de pleegmoeder Antonia, Anna en Tamar. Hierdoor kan het verhaal vanuit verschillende meningen en gedachten worden belicht en zo krijg je een goed totaal beeld van de gebeurtenissen en vooral de belevingen vanuit de verschillende personages en hun achtergrond.  Wel jammer vond ik dat de stukken van Anna in verhouding weinig waren met de rest van het verhaal. Vooral die stukken vond ik zeer interessant en hadden van mij wat meer gemogen. De personages Antonia en Anna worden goed uitgediept, vooral hun angsten zijn mooi op papier gezet.

Voorop gesteld dat het boek pure fictie is en uit de fantasie van de schrijfster is ontstaan speelt het zich af in een zeer belangrijke periode uit onze geschiedenis. Door de research van de schrijfster leest het geheel als een gedegen verslag van een donkere periode. En zo voelde het voor mij ook tijdens het lezen. Het las niet als een pakkende roman maar als een verhaal  wat verteld moest worden. Vol informatie en met veel details werden veel zaken belicht. Dit dan wel in een romanvorm.  De onderduikers, verzetstrijders, voedselbonnen, NSB,  verraad, concentratiekampen alles kwam voorbij in slechts 200 pagina’s. Waarbij ik af en toe het idee had dat sommige feiten niet bekend konden zijn ten tijden van het verhaal.

Misschien als het onderwerp wat was ingeperkt dat het dan wat meer geloofwaardiger geweest op sommige stukken. Zelf had ik dus wat moeite met sommige details. Ik heb al veel boeken gelezen over dit onderwerp, zowel fictie als non-fictie. Ook bij de fictieve verhalen is het van belang dat je niet ongeloofwaardig wordt.  Dit betrof een aantal acties waarbij er wel heel grote onnodige risico’s werden genomen of niet logisch leken. Om geen spoilers te noemen kan ik als klein voorbeeld geven dat een (verboden) radio niet gevonden wordt tijdens een huiszoeking maar daarna wel tevoorschijn wordt gehaald en gewoon neergezet terwijl er familie bij de NSB zit. Misschien muggenzifterij van mijn kant maar ik ben een kritische veellezer die op dit soort momenten echt hardop dacht “dat doe je toch niet”?

Ondanks deze kanttekening is Tamar een prima debuut, het geeft een periode weer waar over moet worden blijven gesproken en is goed toegankelijk voor een groot publiek.

 

 

3 Comments

    • Benieuwd naar je eindoordeel over dit boek. Of je bepaalde zaken naast je neer kon leggen of niet. Het is denk extra moeilijk voor een schrijver om met heel veel voorkennis een verhaal in een bepaalde periode te laten afspelen. Je moet dan heel alert blijven of het klopt in die periode. Anderen zullen er misschien over heen lezen maar als je zelf al veel over deze periode weet dan zal je dat niet doen en geeft het vraagtekens…

      Like

  1. Pingback: TBR-pile update mei | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s