“de verkenner” Karen Willekens

De-Verkenner-klein-210x300 9789078437390/2017

Karen Willekens, uitgeverij Macc

Karen Willekens (1976), leest zelf graag verschillende genres maar heeft een voorliefde voor Young Adult boeken en fantasy verhalen. In 2012 ontdekte ze haar passie voor schrijven. Haar debuutroman “de verkenner’ is het eerste deel van een trilogie

Inhoud/ achterflap: 25 jaar geleden is er in een nacht tijd een muur om de provincie Atta, deel van het land Battalu, ontstaan. Het luidt het einde van een bloedige oorlog in tussen Atta en de rest van het land Battalu maar het begin van isolatie. Wie heeft deze magische muur geplaatst en waarom?
Na 25 jaar isolatie wordt de jonge verkenner Ella ontboden in de hoofdstad Gransia, zij moet de kroonprins van Battalu door het Schemerwoud naar de hoofdstad begeleiden zodat er vredesverdragen en handelsakkoorden ondertekend kunnen worden. Wat een eenvoudige missie had moeten worden, draait al snel op een nachtmerrie uit als Ella wordt aangevallen door een duistere magiër…

Bij het openslaan van het boek vind je een inhoudsopgave waarin staat dat het verhaal uit 43 hoofdstukken heeft. Daar het genummerde hoofdstukken zonder titel zijn had dit van mij achterwege gelaten kunnen worden. Na een korte proloog van wat er 27 jaar voor aanvang van het verhaal begon verteld de gebeurtenissen over de muur en daarna wordt het verhaal chronologisch verteld van het “heden “ of 27 jaar later dus.

De cover met daarop Ella en haar pijl en  boog en de tekst op de achterflap doen mijn middeleeuws aan. Op de eerste pagina begint het verhaal echter met een man die kijkt naar wagens die voorbij racen en een blik op zijn horloge werpt. Nu stamt het eerste horloge uit begin 16e eeuw maar voor mijn gevoel klopte het niet met mijn eerste indruk van het verhaal dus het duurde een aantal pagina’s tot ik wel degelijk in het verhaal zat en mij kon onderdompelen in een sfeer van rond de middeleeuwen met een stoere dame die naast haar opdracht om de kroonprins te begeleiden er ook achter komt dat haar roots ergens anders liggen en ze zelfs magie bezit. Haar ontdekkingstocht naar waar ze vandaan komt en hoe ze met haar magie kan omgaan worden heel mooi omschreven.

De verhouding tussen de spanning, magie en dialogen zijn goed gedoseerd en de  schrijfster weet boeiend te vertellen.  De omschrijvingen van de omgeving zijn vol detail maar toch met de nodige ruimte om je eigen fantasie mee te laten denken. Het einde vond ik verrassend en emotioneel. Ik ben zeer benieuwd hoe de draad in het tweede deel weer wordt opgepakt.

Het heeft een beetje de sfeer van de “grijze jager’ boeken maar echt ergens mee vergelijken wil ik eigenlijk niet.

Kortom een origineel en goed geslaagd debuut voor de wat jongere young-adult-fantasy verhalen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

2 Comments

  1. Pingback: TBR-pile update april 2017 | conniesboekkies

  2. Pingback: Castlefest 2017, was weer geweldig! | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s