“de fluisteraar” Karin Fossum

fluisteraar 978946068340/2017

Karin Fossum, vertaling Lucy Pijttersen, uitgeverij Marmer.

Karin Fossum is een gevestigde naam in de Noorse misdaadliteratuur. Wereldwijd is ze bekend geworden door haar romans met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol. Ze heeft veel literaire prijzen gewonnen, waaronder (twee maal) de Rivertonprijs voor beste Noorse misdaadroman. De fluisteraar is het veertiende deel in de reeks over Konrad Sejer.

Inhoud/achterflap: Ragna Riegel werkt bij een goedkoop warenhuis en woont alleen in haar ouderlijk huis. Haar ouders zijn dood en haar zoon is verhuisd naar Berlijn. Los van de verplichte kerst- en verjaardagskaart hebben ze geen contact. Ragna leeft een teruggetrokken bestaan en ze houdt van de routine en orde in haar leven. Totdat Ragna op een dag in haar brievenbus een anonieme dreigbrief aantreft. Ze raakt in de greep van een wurgende angst, die steeds groter wordt en haar nog dieper in een isolement drijft. In de verhoorkamer op het politiebureau ondervraagt inspecteur Konrad Sejer een verdachte van een gruwelijke misdaad. Die verdachte is Ragna Riegel. Aan hem te ontdekken waarom deze vrouw gedaan heeft wat ze heeft gedaan.

Hoewel inspecteur Konrad Sejer een grote rol speelt is de daadwerkelijk hoofdrol weggelegd voor Ragna Riegel. Door de gesprekken die ze voeren probeert de inspecteur haar vertrouwen te winnen en probeert hij ook het contact tussen Ragna Riegel en haar zoon te herstellen in de hoop dat ze dan meer informatie zal gaan delen. Gaandeweg kom je als lezer er samen met de inspecteur achter wat er allemaal is gebeurd en of Ragna Riegel zich kan berusten in haar situatie. Dit alles wordt afgesloten met een mooie twist die mij even deed glimlachen.

Vorig jaar las ik voor het eerst een verhaal van Karin Fossum (veenbrand) en ik was in het bijzonder gecharmeerd voor haar gedetailleerde vertelwijze. De meest eenvoudige dagelijkse dingen worden tot in de kleinste puntjes verteld zonder dat het langdradig wordt. Het is juist het tegendeel:  je krijgt juist een heel goed beeld van de situatie. Ook in dit verhaal komt dit naar voren. Verder gaat het over gewone mensen en om een zaak die bij je in de straat zou kunnen plaatsvinden waardoor het verhaal een beklemmende toon krijgt. Hoewel vanaf de eerste pagina duidelijks is wie de dader is blijf je in opperste concentratie doorlezen omdat je uiteraard ook wilt weten wat Ragna op haar kerfstok heeft en waarom ze dit heeft gedaan. Niet een who maar een what&why dunnit.

Het verhaal begint waar de meeste onderzoeken eindigen ( de dader) en heeft een originele invalshoek. Een psychologische thriller met alle ruimte om de personages uit te diepen en zo realistisch te omschrijven dat het voelt alsof ze je buren kunnen zijn.  Een verhaal wat ik van harte kan aanbevelen, zeker aan lezers die niet van de standaard dertien uit een dozijn thrillers houden.

 

Met dank aan uitgeverij Marmer voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: TBR-pile update april 2017 | conniesboekkies

  2. Pingback: “zwarte seconden” Karin Fossum | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s