“Maurice” Anne-Laure van Neer

 

maurice9789462420618/2017

Anne-Laure van Neer,  uitgeverij Kramat

Anne-Laure van Neer (1975) werkte in de toeristische sector als animatrice, reisorganisator en reisagente. Zes jaar geleden besloot ze te stoppen met haar werk om schrijfster te worden. In 2015 verscheen haar debuut “Justine”dat genomineerd werd voor de Knack-Hercule Poirot prijs.  Dit is een jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.Maurice is haar tweede boek. Weggezet als ‘suspence’ maar het is meer dan een thriller.

Een gitzware cover waarop een gezichtloze man met een witte doornkroon, de naam Maurice erboven met een bloeddruppel als puntje op de i. Als snel draai ik het boek om de achterflap te lezen om een beeld te vormen wat mij te wachten staat met dit verhaal.

Hier lees ik dat het gaat over Maurice, 65 jaar en seriemoordenaar. Hij belooft aan zijn stervende moeder om zijn roeping op te geven. Het is voorgoed gedaan om de Mensheid te bevrijden van bumperklevers BMW-rijders en Alfa-mannetjes. Hij  mag nog één moorde plegen en dan is het klaar. Alles verloopt volgens plan tot zijn dochter thuiskomt met een nieuwe vriend. Een Alfa. De grote vraag is of Maurice zich aan zijn plan houdt en de grote verleiding kan weerstaan.

Ik kon in ieder geval het boek niet weerstaan en begon meteen met lezen. Wat een heerlijk vertelwijze. Je gaat als een speer door het verhaal heen. Het laat zich lezen als een heel zwarte komedie. Hoewel we met een seriemoordenaar vandoen hebben en zijn gedachten vrij op ons los worden gelaten heeft alles een flinke dosis humor  met de nodige sarcasme, leuke plottwisten, en gaat er bij Maurice geregeld wat mis.

Mensen zijn niet wie hij denkt dat ze zijn ( en als lezer ga je daar in mee) en als er dan uitkomt wie ze wel zijn stuit dat weer op problemen (mensen) die moeten worden opgelost ( weggeruimd), maar ja dan komt hij bij zijn belofte. Nog maar één persoon mag uit de weg worden geruimd en hoe verder het verhaal gaat hoe meer mensen daar voor in aanmerking komen. Een lastige zaak voor Maurice met een wel heel bijzondere oplossing. En een top-einde maken deze roman compleet!

De cover van het verhaal past bij de zwarte humor in het boek. De doornenkroon slaat op het feit dat Maurice zich de uitverkorene voelt en het geeft verder een vleugje mysterie en spanning. De karakters in het verhaal zijn heerlijk stereotype (vooral hoe de Alfa-karakters worden neergezet) en je snapt meteen de aversie van Maurice bij de personages die hij tegenkomt. Alles wordt vrij zwart-wit weergegeven. Net zoals Maurice zijn gedachten gaan. Maar ook al is hij een seriemoordenaar hij heeft ook een beschermingsdrang naar zijn dochter en ziet zichzelf als iemand die in dienst van de Mensheid bezig is,  niet als iemand die moord uit lust maar om de Mensheid te redden. Hij vindt zichzelf daarom best een nobel mens. Door de humor en doordat er nogal wat mis gaat kan je daarom geen afkeer voor deze seriemoordenaar voelen. Toch knap gedaan van de schrijfster omdat dat het toch wel een standaard gegeven is bij een thriller dat je als lezer tegen de moordenaar bent.

Vandaar mijn mening dat, ook al is er volop spanning, het boek geen standaard thriller is maar meer een gitzwarte komedie waarvan ik wel heel graag een verfilming zou willen zien.

 

Met veel plezier heb ik dit boek mogen lezen en kan hem van harte aanbevelen !

Win-actie  ! 
Ik dank uitgeverij Kramat voor het recensie exemplaar en ik mocht  ook een exemplaar weggeven aan de lezers van dit blog!

De bloglezer die ik mocht verblijden was Veronique Janssen! Je kunt haar gastrecensie hier lezen!

 

 

 

7 Comments

  1. Dank je voor je recensie en actie! Ik wil deze graag lezen. Je vraag is wel een heel andere dan de missie van Maurice. Ik hoef niet zo nodig van iemand af, maar ik zou het wel heel veel mensen gunnen om een dagje op een onbewoond eiland te zitten (van alle gemakken voorzien, behalve wifi). Misschien wel eens gezond om zo lekker tot rust te komen……… evt met een spannend boek erbij 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: TBR-pile update april 2017 | conniesboekkies

  3. Pingback: Gastrecensie: “Maurice” Anne-Laure van Neer | conniesboekkies

  4. Pingback: De favorieten van 2017 door Veronique Janssen | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s