“de Johansons” Carla de Jong

johansons 9789022555927/2017

Carla de Jong, uitgeverij de Boekerij

Carla de Jong debuteerde in 2009, schreef zowel romans en thrillers en geeft les aan de Schrijversacademie in Amsterdam. De Johansons is haar zesde boek.

De Johansons gaat met name over Anne die opgroeit in een arbeidersgezin. Wanneer zij de welgestelde Johansons ontmoet wil ze maar wat graag bij dit gezin horen.  Ze raakt bevriend met de dochter en twee zoons van de Johansons. Door omstandigheden gaat het mis met de vriendschap en dertig jaar later komen ze elkaar weer tegen.

Op de cover kijken we over de rug mee van een jongedame voor een spiegel. Op de zijkant staan muzieknoten op de pagina’s. Zo vrolijk dat je het boek bijna achterstevoren in de kast zou willen zetten. Zelf vind ik het altijd een extra cadeautje als er wat speciaals met de vormgeving van een boek wordt gedaan.

De tien niet al te lange hoofdstukken zijn voorzien van een plaats plus jaartal. Het verhaal gaat namelijk van start in 1980 als Anne de Johansons ontmoet maar speelt zich voornamelijk af in 2015. Door middel van de terugblikken naar de jaren tachtig van de vorige eeuw kom je er achter hoe de vriendschap is ontstaan. Hoe ze samen muziek gaan maken en hoe Anne opgenomen wordt in de familie.

Na deze start zitten we dus in 2015 en blijkt de vader des huizes Johansons te moeten worden opgenomen in een verpleeghuis. Anne blijkt de scepter te zwaaien over enkele tehuizen en met lichte tegenzin neemt één van de familieleden contact met haar op om een plaats voor hem te regelen. Hieruit kom je er als lezer achter dat er een fikse breuk is ontstaan in de familie en ook met Anne maar het waarom laat lang op zich wachten. Langzaam maar met een prettige vertelstijl neemt de schrijfster ons mee naar deze ontknoping, het waarom en hoe.

Het was voor mij een beetje inkomen. De ontmoeting in hoofdstuk 1 vond ik een beetje uitgerekt en had wat korter gemogen. Eenmaal in het heden van 2015 aangekomen waarbij de familie opgetrommeld moet worden om een oplossing voor de huisvesting van pa te regelen en ze daardoor ook weer Anne tegenkomen vond ik wat prettiger lezen en kwamen de karakters steeds beter uit de verf. De schrijfster weet boeiend te vertellen, geeft een duidelijk beeld van de karakters en hun gebreken en de onderlinge spanning tussen de karakters komen ook over bij de lezer. Door de tekst op de achterflap waar gesproken wordt over “een reeks dramatische gebeurtenissen die de vriendschap onder druk zetten’ had ik denk wat meer psychologische strijd tussen de karakters verwacht of wat meer spanningsopbouw maar dat kwam er voor mij niet uit. Ondanks deze opmerking is het een mooi verhaal en zeker de moeite waard om te lezen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

2 Comments

  1. Pingback: TBR-pile update april 2017 | conniesboekkies

  2. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s