“z.g.a.n.” Debra Oswald

z.g.a.n 9789026140433/2017

Debra Oswald, vertaling Mechteld Jansen, uitgeverij de Fontein

 

Debra Oswald schreef al voor theater, film en televisie. Dit is haar eerste roman.

In dit verhaal maken we kennis met Sullivan Moss, Sully voor intimi. Hij was ooit charmant en dacht dat hij de wereld aan kon maar nu blijkt hij gewoon een loser. Hij is alleen, zonder werk en met een drankprobleem en zijn familie en vrienden hebben de hoop al opgegeven dat het ooit weer goed komt. Hij voelt zich een mislukking en is vastbesloten zelfmoord te plegen. Hij belandt echter in het ziekenhuis en bedenkt dat hij zich nuttig moet maken en dat zijn organen nog best zo goed als nieuw zijn en hij wil donor worden. Door dit besluit  moet hij zijn leven drastisch veranderen: geen alcohol meer, fit worden, een baan vinden en een woning.  Een enorme uitdaging voor iemand waarbij dit nog nooit gelukt is. Hij krijgt hierbij hulp vanuit een onverwachte hoek.

Dat de schrijfster eerder schreef voor film en televisie ademt het boek wel uit. Het is of je een script leest van een komische film (of foute soap). De karakters in het boek zijn soms wat “over de top” en hier en daar is het humor met een zwart randje, wat ik wel kan waarderen. Verder zijn de situaties zo absurd en niet-realistisch dat het alleen in een verhaal kan  gebeuren. Hierdoor leest het je het wel met een glimlach lekker weg. Verder zit er weinig diepgang in al is het streven van Sully zeer nobel te noemen. Maar ik denk dat je ook geen diepgang moet verwachten bij een boek als dit.

35 korte hoofdstukken, makkelijke zinsopbouw en woordgebruik. Kortom een heerlijk lekker leesboek om even een paar uur mee te ontspannen. Ideaal als vakantielectuur!

 

Met dank aan uitgeverij de Fontein voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s