“bijzondere vertelsels” Ransom Riggs

bijzondere vertelsels riggs 9789044829361/2017

Ransom Riggs, vertaling Tine Poesen, uitgeverij Clavis

Ransom Riggs is de bestsellerauteur van de boeken over de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Deze young adult serie beslaat drie delen en spreken tot ieders verbeelding. Met een mooie vormgeving een juweeltje in de boekenkast en het verwerken van oude foto’s in de verhalen geeft het geheel een heel bijzonder tintje. Net zo bijzonder als de kinderen die er in worden beschreven.

Een van deze kinderen is Miljard Nullings een vermaard geleerde die ook in het tehuis van mevrouw Peregrine heeft gewoond. Tijdens zijn verblijf daar behaalde hij meer dan twintig universitaire diploma’s en versloeg hij enkele monsters. Maar zijn echte bijzonderheid is dat hij onzichtbaar is en mooi kan vertellen. Hij sleept een boek met zich mee om verhalen te vertellen aan de anderen en van deze bijzondere vertelsels zijn er nu tien door hem verzameld en in dit boek gezet. Zodat iedereen ze kan lezen. Nullings vertelt dat hij ze hier en daar heeft aangepast en heeft hier en daar een voetnoot gezet zodat ook niet bijzonderen de verhalen kunnen bevatten.

Het leuke van de serie over de bijzondere kinderen is, dat het bijna echt wordt gemaakt door de gebruikte foto’s. De insteek van dit boek om het te laten vertellen door een van hen haakt hier weer bij in. Allereerst valt de mooie cover op. Gelukkig in dezelfde kleur en het boek heeft dezelfde hoogte als de trilogie. Een beetje fan wil immers dat het op de plank ook mooi past. De cover is donker met gouden takken waarin je, als je goed kijkt, bijzonderheden ziet, onder andere een vis, een klauw en vogels. Deze komen terug in de vertelsels. Verder zijn er heel mooie illustraties. Ze zijn gemaakt door Andrew Davidson en zeker een aparte vermelding waard. De illustraties in zwart/wit zitten vol met details en sluiten mooi aan bij wat je leest.

Na een voorwoord van Nullings lees je tien van de meest uiteenlopende verhalen. Bij sommige heb je wat herkenning als je de trilogie kent, maar deze voorkennis is totaal overbodig. Als je houdt van sprookjes en verhalen met een vleugje mystiek kan je je even onderdompelen in deze bijzondere wereld. Hoewel het een aanvulling op de serie is, kun je het boek afzonderlijk lezen en voor mij is het zelfs nog beter dan de trilogie zelf.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Deze recensie verscheen eerder op boekenbijlage

1 Comment

  1. Pingback: Update TBR-pile maart… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s