Boekpresentatie “Eva” Bregje Bleeker

boekpresentatie eva

Op zondag 12 maart was Bregje Bleeker te gast bij Boekhandel van der Meer in Noordwijk. Zij vertelde in een interview over haar laatste boek Eva. Deze mooie en persoonlijke roman is gebaseerd op het leven van haar moeder.

Haar moeder groeide op in een arme katholieke omgeving maar wist toch naar het gymnasium te gaan en later te studeren en carrière te maken. Als ze net hoogleraar is wordt ze ziek. Eerst denken ze dat ze overspannen is maar dan blijkt ze een zeer zeldzame hersenziekte te hebben met symptomen van parkinson, ms en dementie. Er volgt een fysieke en geestelijke aftakeling die uiteraard invloed heeft op het gezin.

Bregje Bleeker vertelde dat het niet zo is dat ze het schrijven van dit boek zag als een stuk verwerkingstherapie omdat ze toch lang heeft gewacht het op papier te zetten. Ze is blij met de zeer uiteenlopende, tot nu toe positieve, reacties op haar boek. Ze overweegt een boek te gaan schrijven over alle reacties van met name mantelzorgers die hun verhaal met haar gedeeld hebben.

Ook uit de medische wereld kwam het compliment dat ze blij zijn met de andere invalshoek die deze roman geeft. Hoewel dit niet haar opzet was, ze wilde gewoon een verhaal delen, is ze verheugd dat er zo tegen aan wordt gekeken. Het is inderdaad een ander verhaal dat je misschien zou verwachten als je op de achterzijde leest dat het over dementie gaat. Uiteraard is dit de reden van de geestelijke achteruitgang van haar moeder maar het verhaal verteld eigenlijk de gehele geschiedenis van deze vrouw waardoor je een totaal plaatje van haar leven krijgt en sommige reacties in gedrag kunt plaatsen als je die achtergrond weet.

Omdat mensen in hun dementie “terug kunnen gaan in de tijd” en in een bepaalde fase van dementie de vroegere tijd beleven als het heden is het van belang op de hoogte te zijn van de levensloop van de zorgvrager. Ook andere belangrijke zaken uit het verleden kunnen een karakter vormen. Vandaar dat deze roman daar goed op inspeelt. De nadruk ligt niet op de dementie en de aftakeling maar op de gehele geschiedenis van deze vrouw en hoe de familie met elkaar omgaat.

Bregje Bleeker , Eva, 9789048819997, uitgeverij House of Books

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

  2. Pingback: Update TBR-pile maart… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s