“van fractie- assistent tot Minister- President”Bram Gerrits

fractie9789461261939/2016

Bram Gerrits, uitgeverij Haystack

Bram Gerrits is actief lid van GroenLinks en was deelraadslid voor zijn partij in Amsterdam. Hij werkt als tekstschrijver en redacteur. Daar hijzelf een boekje over de ongeschreven regels van de politiek heeft moeten missen toen hij de politiek in was gegaan en er graag wat beter voorbereid  in had willen duiken schreef hij deze gids.

Op de achterflap staat dat er geen vak mooier is dan dat van politicus, maar dat je het met idealisme alleen niet redt in Den Haag of welke plaats dan ook. In deze survivalgids voor politici zou je de ongeschreven regels van het politieke spel leren om daardoor de invloed te krijgen die je nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen. Over wandelgangen, achterkamertjes en oppositie. Hoe je op een verkiesbare plek komt en tegenwerking aan kan.

Na een glashelder voorwoord heeft het boek vijf delen: binnenkomen, skills, macht, boze buitenwereld en exit. Elk deel heeft een aantal hoofdstukken voorzien van een titel die de lading van het stukje goed dekt. Door het verhaal heen staan korte interviews met politici met daarin duidelijke vragen en soms een advies. Met zowaar ook duidelijke en korte antwoorden. Zelf vind ik namelijk dat  politici nogal eens uitblinken in veel woorden en weinig zeggen en was ik een beetje bang dat dit verhaal ook droge kost zou zijn.

Gelukkig is dit het niet. Het is duidelijk en goed leesbaar, zeker voor de leek op dit gebied. Zelf heb ik totaal geen politieke ambitie maar ik denk voor een ieder die hier over nadenkt dat dit een goed naslagwerk is met praktische tips en hier en daar een goed advies. Doe er je voordeel mee en besteedt een paar uur aan dit boekje en kom goed beslagen ten ijs.

Mocht je net als ik die ambitie dus niet hebben maar wil je je gewoon wat meer verdiepen in hoe het nu allemaal werkt in de politiek is het zeker ook de moeite waard om het te lezen.

Eerder deze week is mijn recensie van Kies Mij online gegaan van Thijs Hannaart. Ook een aanrader in dit genre.

Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

1 Comment

  1. Pingback: Update TBR-pile maart… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s