“Kies mij” Thijs Hannaart

kies-mij9789461261885/2016

Thijs Hannaart, uitgeverij Haystack

“Kies mij : wat je van politici kunt leren als je meer invloed wilt hebben”, athans dat is wat de ondertitel ons verteld. Of politici echt zo bewust ons onbewust willen raken weet ik niet dus eerst even de achterflap lezen.

Achterflap: Als je meer invloed wilt hebben kun je veel leren van politici. Word linkshandig, scheer jezelf elke dag en spreek niet in Jip-en-Janneke-taal. Mensen kiezen instinctief of ze jou geloven. Als je ze wilt overtuigen van jouw ideeën moet je ze raken in hun hart. Niemand weet beter hoe dit werkt dan politici, en in dit boek lees je hoe je hier thuis en op het werk van kunt profiteren. Voor dit boek heeft auteur Thijs Hannaart het gedrag van bekende politici bestudeerd en zich verdiept in wetenschappelijke studies in binnen- en buitenland.

In zijn voorwoord lezen we dat Thijs Hannaart begon na te denken over de vraag waarom politici zo populair zijn tijdens een lezing van filosoof Bas Haring. Een lezing over neuro-politiek en het onbewuste van de consument. Door deze op een juiste manier te prikkelen kun je de keuze van de consument sturen. Hannaart voelde zich hierdoor aangesproken en volgens hem heb je soms totaal geen idee waarom je een bepaalde politicus kiest. Dat deze keuze bepaalt wordt door je onderbewustzijn.

Aan de hand van onderzoeksresultaten en anekdotes probeert hij te verklaren waarom je kiest voor wie je kiest. Een inzicht te geven aan de lezer waarom je voor iemand kiest en wat je kan doen om gekozen te willen worden.

Hierna  volgen er 64 tips , aangevuld met goed lijkende illustraties van Hannaart van politici, in een variatie van “noem je zelf professor”, “wordt linkshandig”, “zeg het met een metafoor”, “laat je baard niet staan” tot “draag een bril”. Kortom met deze tips moet je een heel eind komen. Sommige waren herkenbaar en in de uitleg bij de tip kon ik de logica zeker terugvinden en toepassen. Voor mij geen politieke ambities. Ik hoef niet in de belangstelling te staan want ik krijg al rode vlekken in mijn nek als ik op werk een presentatie moet geven, maar toch is het een zeer nuttig boekje. Ik kijk nu wel heel anders tegen politici aan en als ze sommige “truckjes” uithalen dan herken ik dat uit het rijtje tips. Zouden ze het ook gelezen hebben?  Ik kijk in ieder geval heel anders tegen politici aan nu. Uiteraard kan je dit ook invullen op andere werkplekken en je eigen teammanager eens anders bekijken of wie weet krijg je zelf iets eerder voor elkaar door iemand onbewust te prikkelen….

Na de tips volgen en nog een aantal bladzijden met bronvermeldingen voor de gebruikte quotes en dergelijke. Wat ik een klein minpuntje vond dat het boek zo werd afgesloten. Het had denk meer een geheel geweest als er nog een conclusie of nawoord had geweest en niet 64 tips en dan klaar.

Het geheel is zeer toegankelijk en luchtig geschreven en met een vleugje humor. De illustraties zijn grappig en de herkenning in het gedrag wat wordt geschetst maakt het geheel af. Ik denk dat iedereen er wel een aantal tips uit kan halen voor het dagelijks leven of voor op het werk.

Lees ook mijn recensie van het boek van Bram Gerrits van fractie-assistent tot Minister-President

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar.

1 Comment

  1. Pingback: “van fractie- assistent tot Minister- President”Bram Gerrits | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s