“schijtluis”Marjolijn van Kooten

schijtluis-cover 9789491729133/2014 (3e druk 2016)

Marjolijn van Kooten, uitgeverij Lucht bv

Marjolijn van Kooten is cabaretier met angststoornissen en paniekaanvallen. Ze heeft angst om van huis te gaan, angst voor grote groepen mensen, totaal onhandig voor een cabaretier die toch wel voor volle zalen wil spelen.

Van de ene op de andere dag werd ze overvallen door paniekaanvallen die steeds heviger werden. Ze kwam op een gegeven moment haar huis niet meer uit. In 2010 won ze zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival en tourt ze met een voorstelling door het land. Dit gaat niet zonder haar pillen, haar rituelen en contact met haar psychiater maar ze doet het wel !

In dit boek beschrijft ze haar ervaringen met haar angsten, paniekaanvallen en allerlei dingen die ze probeerde om er vanaf te komen of er in ieder geval mee te leren leven. Van situaties vermijden tot pillen, van therapie, mindfulness tot angsten onder ogen zien. Kortom alles wat op haar pad kwam deelt ze in dit boek. Haar doorzettingsvermogen en relativeringsvermogen en uiteraard de nodige dosis humor worden al benoemt door haar psychiater in het voorwoord van het boek en wat volgt is een verhaal wat op luchtige wijze een groot probleem onder woorden brengt.

Haar lange tocht om een manier te vinden om beter te worden gaf haar het inzicht dat het niet gaat om het bedwingen van de angst maar om het accepteren ervan. Dat angststoornis echt een ziekte is waar ze mee om moest leren gaan. Omdat ze zich jaren onbegrepen voelde en zich schaamde voor haar angsten weet ze nu dat had ze toen meer kennis gehad en geweten had dat het een ziekte was had het heel anders gelopen. Ook zou het haar geholpen hebben als ze verhalen van lotgenoten had gehoord. Ze dacht immers de enige te zijn. Een drijfveer voor dit boek, zoals ze verteld in haar voorwoord, is om bekendheid er aan te geven. Een boek voor mensen met paniekaanvallen en / of hun partners, familie en vrienden om deze personen te helpen of begrip te kweken voor de ziekte.

Naast het persoonlijke verhaal zijn er de bijdragen van René van der Gijp ( paniekaanvallen en dwangstoornis om alles recht te leggen en schoon te houden), Ingmar Heytze (paniekstoornis, agorafobie en reisangst) en Sylvia Witteman ( angst om flauw te vallen en hypochondrie), die in fragmenten hun ervaringen delen door het boek heen.

De manier waarop Marjolijn van Kooten haar verhaal met ons deelt vind ik moedig en mooi. Ik weet zeker dat veel mensen wat aan haar verhaal zullen hebben. Het heeft mij inzicht gegeven en inderdaad een stukje begrip naar dit ziektebeeld toe. Sommige dingen die zij heeft ervaren kwamen zelfs dichtbij, al is het bij mij vroeger nooit zo ver gekomen als wat zij moest doormaken. De herkenbaarheid en de toegankelijkheid van haar vertelwijze maakt het een boek wat iedereen zou moeten lezen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de schrijfster.

3 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: Friday Five : boeken waar ik iets van geleerd heb… | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five: boektitels die beginnen met de letter S … | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s