“opvliegers”Sabine van den Eynden

opvliegers 9789022580134/2017

Sabine van den Eynden , uitgeverij Boekerij

Opvliegers! is als theaterstuk op de planken gebracht door producent Rick Engelkes en tourde een jaar lang door de grote Nederlandse theaters waar het volle zalen trok. Begin dit jaar gaat een nieuwe theatershow van start waarin het verhaal verder gaat van de vier vriendinnen waar het in Opvliegers! omdraait.

In Opvliegers! maak je kennis met vier hartsvriendinnen die allemaal de overgangsleeftijd bereiken en daar ieder op eigen wijze mee omgaan. De een vindt het prima de ander zit nog ernstig in de ontkenningsfase en grijpt naar plastische chirurgie. Nummer drie gaat op de spirituele toer en nummer vier stort zich op haar werk. Elk jaar gaan de vier vriendinnen samen op vakantie en dit  jaar staat Bali op het programma. Tijdens deze vakantie wordt er teruggeblikt aan de periode die zich ervoor afspeelde en naar de thuissituaties van de dames.

Na het lezen van het boek even de trailer van het toneelstuk opgezocht daar ik deze niet live heb gezien. Vier bekende actrices die de lachers op de hand hadden en ik bemerkte dat de teksten letterlijk voorkomen in het boek. Dat verklaard dat het boek ook aangeprezen wordt als het boek van het  toneelstuk, want het leest ook als een toneelstuk.  Er is nauw bij het script gebleven en voor mijn gevoel iets te nauw. Het boek heeft leuke scenes maar loopt niet lekker door. Je hebt af en toe het idee dat je van de hak en de tak springt en hoewel er toch wel flinke problemen bij de dames voorbij komen mis je de diepgang. Niet dat je bij dit luchtige genre veel diepgang verwacht maar iets meer had fijn geweest en daardoor had het verhaal denk vlotter verlopen.

Zo hard gelachen als de mensen als de mensen in de trailer heb ik niet maar ik kon een glimlach op zijn tijd niet verbloemen. Het is heerlijk hoe sommige karakters van kleine zaken een heel drama kunnen maken en in zich in vreemde situaties weten te brengen. Een stukje herkenning zat er bij mij gelukkig (nog) niet bij maar wie weet vind een andere lezer dit wel als een opvlieger het zweet doet uitbreken kunnen ze lekker wapperen met dit boek want leuk en luchtig is het zeker !

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s