Gastblogger Mathilde over Roald Dahl

Vandaag is Mathilde Talens aan het woord, Mathilde is onder andere bekend van haar blog ‘ik vind lezen leuk ‘, een blog vol kinderboekenrecensies:

nieuws_roald_dahl_100_jaar-360x205Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Roald Dahl werd geboren. Een goede reden volgens Conny om dit jaar extra aandacht aan Roald Dahl te besteden op haar blog. Daar wilde ik ook graag aan meewerken. Aangezien ik Mathilde heet zou het voor de hand liggen als ik zeg dat “Matilda” mijn favoriete boek van hem is. Maar ik kan me niet herinneren dat ik die vroeger als kind heb gelezen. Ik weet wel dat ik dit boek begin jaren 90 van mijn studievrienden voor mijn verjaardag kreeg. Sinds een aantal jaar probeer ik van vakantie een plaatselijke vertaling van Matilda mee te nemen. Dat is trouwens een stuk lastiger dan ik dacht. Inmiddels heb ik een Nederlandse, een Chinese en een Engelse vertaling. In Duitsland en Spanje heb ik het boek niet in boekwinkels kunnen vinden helaas. Maar ik blijf het gewoon proberen.

.2016-12-12-17-20-04 Als ik terugkijk naar mijn favoriete Roald Dahlboeken denk ik als eerste aan “Sjakie en de chocoladefabriek”. Ik vond dit een geweldig boek. Alles aan dit boek vind ik geweldig: de arme Jakob die een gouden wikkel vindt en samen met zijn oude opa de chocoladefabriek mag bezoeken, de beschrijving van de fabriek met chocoladerivier waar ik dolgraag een kijkje zou willen nemen. En ook beide verfilmingen vind ik geweldig. Het is goed gelukt om deze magische wereld van Sjakie te laten zien.

Verder moet ik altijd denken aan een kort verhaal dat ik op de middelbare school bij Engels heb moeten lezen. Het verhaal “Lamb to the slaughter” is in 1953 uitgegeven. Het verhaal gaat over een vrouw, politie en een bevroren lamsbout. Meer vertellen zou jammer zijn, maar ik vond het een heel verrassend verhaal.

2016-12-12-17-20-39

Inmiddels heb ik meer boeken van Roald Dahl gelezen en ik vind ze eigenlijk allemaal leuk. Ik hou van de zwarte humor die in zijn verhalen zit en het feit dat in zijn verhalen rare dingen gebeuren. Ik vind het heel bijzonder dat kinderen zijn verhalen nog steeds leuk vinden, en dat zijn humor blijkbaar tijdloos is.

Een tijdje terug vond ik een leuk boekje over Roald Dahl bij de kringloopwinkel. Het is een boek vol vragen over zes van zijn boeken. Over “Sjakie en de chocoladefabriek” bijvoorbeeld zijn er 62 vragen. Ik zal er vijf met jullie delen.

2016-12-13-11-48-58

Vraag 1: Wat deden de grootouders van Sjakie de hele dag?

A Snoep eten

B In bed liggen

C Kaarten

Vraag 2: Waar vond Sjakie de Gouden Toegangskaart?

A In de eerste marsepein-gevulde roomreep

B In de tweede marsepein-gevulde roomreep

Vraag 3: Wat zijn Oempa-Loempa’s?

A Aardmannetjes uit Australië

B Kakau-bouters uit Zuid-Amerika

C Jungledwergen uit Afrika

Vraag 4: Waarom wilde Willie Wonka zijn fabriek en zijn geheime recepten alleen aan een kind geven?

A Omdat snoep voor kinderen is

B Omdat grote mensen nooit willen luisteren

C Vanwege de Oempa-Loempa’s

Vraag 5: Hoe mengt Willie Wonka zijn chocolade?

A Door middel van de waterval

B Door middel van een windmolen

C Door middel van een draaikolk

Mathilde

Mathilde Talens heeft een heel leuke site op het internet waar je kinderboekenrecensies kunt vinden maar ook de kinderen zelf voor kunnen schrijven ( en ook de grote volwassen kinderen) verder vind je er heel veel informatie over kinderboeken ! http://www.ikvindlezenleuk.nl

Ook vind je haar op sociale media en heeft ze het blog http://www.eenkloddertjeroze.nl

 

De foto’s zijn van Mathilde en de illustraties komt van de site van uitgeverij Fontein.

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s