“Julian de Zeeman”Willem Wilbrink

julian-de-zeeman 9789462470279/2016

Willem Wilbrink, uitgeverij Bestelmijnboek

Willem Wilbrink (1964) is zakenman en medeoprichter van Vesle Kari Foundation (VSK),een stichting die kinderen die extra aandacht verdienen een leuke dag biedt.Het boek Julian de Zeeman schreef hij met een speciaal doel voor ogen, van de opbrengst gaat de Vesle Kari Foundation een boottocht maken met de ernstig zieke kinderen uit het Amalia kinderziekenhuis.

Achterflap: In het boek laat de schrijver gebeurtenissen samenkomen die we in het dagelijks leven hoogst waarschijnlijk zouden omschrijven als toeval. De magie is, dat de lezer zich in de loop van het verhaal realiseert dat het toeval een handje geholpen kan worden door anders te leven.

Het verhaal over Julian telt zo’n tachtig pagina’s verdeeld over achttien hoofdstukjes met hier en daar een illustratie. Hoewel het verhaal kort lijkt laat het zich niet al te snel lezen. Niet omdat de schrijfstijl niet toegankelijk zou zijn maar gewoon door sommige overdenkingen die je tegenkomt tijdens het lezen en je af en toe zelf aan het denken zet.Het verhaal gaat over iets voor een ander willen doen, iemand willen helpen zonder er zelf wat bij te winnen.

Inhoud: Julian woont bij zijn ouders in een vissersdorp. Hij wil timmerman worden en niet net als zijn pa de zee op. Als zijn vader wegblijft van de zee erft hij zijn schip, de Vesle Kari. Hij weet niet goed wat hij nu moet doen. Theo, vriend van de familie ontfermt zich over Julian en helpt hem bij het maken van een juiste keuze, net als de oude visser die hem ook de nodige raad geeft. Uiteindelijk is het aan Julian zelf om zijn eigen koers te gaan varen.

Het verhaal is klassiek, speelt zich af tegen een ouderwetse (positief bedoeld) setting in een vissersdorp , ik denk begin vorige eeuw. De stijl van het verhaal past goed in dit tijdsbeeld.

Hier en daar kwamen stukjes tekst voor mij als wat betweterig over maar gezien de plaats in het verhaal kon ik me daar wel overheen zetten. Meer moeite had ik met een wat foutjes in de tekst, waar ik altijd moeilijk overheen lees. Het is jammer dat dat niet is opgevallen voor het boekje op de markt werd gebracht. Maar gezien het goede doel wat er met de opbrengst wordt gesteund kan zelfs ik daar wel overheen komen.

Julian de Zeeman is een apart verhaal met een mooie boodschap.

 

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar, de afbeelding van de cover komt uit het persbericht over het boek.

 

 

 

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s