“een jongen met de naam Kerstmis”Matt Haig

jongen-kerstmis 9789048832712/2016

Matt Haig, vertaling Karin Pijl, Moon  uitgeverij

Matt Haig (1975) komt van oorsprong uit  Yorkshire. Sindsdien heeft hij in Nottinghamshire, Ibiza en Londen gewoond. Hij studeerde Engels en Geschiedenis aan de Hull University en volgde een MA in Leeds. Zijn eerste kinderboek, Shadow Forest, won vele prijzen, zoals The Smarties Book Prize. Hij schreef voor volwassenen en kinderen en van deze titels zijn de filmrechten inmiddels verkocht.

Inhoud: Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bij het bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.

De tekst op de achterflap is de volgende : “Je staat op het punt om het ware verhaal van de Kerstman te ontdekken. Dit verhaal bewijst dat niets onmogelijk is. Als je een van die mensen bent die gelooft dat sommige dingen onmogelijk zijn , moet je dit boek nu wegleggen. Dan is het niks voor jou. Want dit boek staat vol met onmogelijke dingen. Nog steeds aan het lezen? Mooi. Laten we dan beginnen”. 

Met zo’n tekst op de achterkant en een mooie cover met zelfs glitterdetails maakt dat je meteen zin krijgt in dit boek.  De eerste tekst is “onmogelijk, oud elfenvloekwoord” en als na de introductie er staat “ Ben je er nog? Mooi. (Elfen zouden trots zijn)”. Dan is de toon gezet en wil je niets liever dan doorlezen.

Korte hoofdstukken, met passende titels, leuke illustraties ( van Chris Mould) en een prettige schrijfstijl. De nodige humor, hier en daar wat sarcasme, en zoals vermeldt de meest onmogelijke dingen lijken mogelijk te zijn. Wat wil je nog meer. Een heerlijk kerstverhaal want ondanks de kou van Finland en van sommige karakters is het de kerstwarmte die het uit straalt.

Heerlijk om voor te lezen of voor  kinderen om zelf te lezen vanaf ongeveer groep zes. Als je  de boeken van David Walliams, Tosca Menten en Jozua Douglas graag leest past Matt Haig daar mooi tussen op je boekenplank!

Een echte aanrader om te lezen in deze tijd van het jaar!

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: The Friday Five: boeken voor onder de kerstboom | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s