“de verovering van Vlaanderen” Stefan Popa

verovering9789460682926/2016

Stefan Popa , uitgeverij Marmer

 

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Hij schreef korte verhalen en had zijn roman debuut met het boek ‘verdwenen grenzen’. De roman A27 volgde, een geheel andere stijl en een boek wat ik zeker kon waarderen. Enkele weken terug verscheen zijn derde roman “de verovering van Vlaanderen”.Het boek werd aangeprezen als een “literaire komedie om te lachen”. Is een komedie niet altijd om te lachen ? Ik liet mij graag verrassen…

Inhoud/ achterflap: Alco van Puffelen is een Amsterdams rijkeluiskind dat volgens zijn vader nooit goed genoeg zijn best doet. Maar waarom zou hij ook? Wanneer zij samen de lunch aan de Amstel gebruiken, brandt er iets door in Alco’s hoofd. En weg is hij. Op weg naar de zuiderburen, n de voetsporen van zijn heroïsche voorvader die stierf tijdens het beleg van Antwerpen. De wereld veranderen, verbeteren, Vlaanderen samenvoegen met Nederland. Het avontuur zit hem in het bloed. Er kan niets misgaan. Toch?

Voor mij ligt een dik boek, ruim vierhonderd pagina’s dik met een cover die twee mannen laat zien waarbij de één zich laat voorttrekken door een kromgebogen man waarbij je het lood in zijn schoenen bijna voelt zitten. De kleuren zijn opvallend en de titel net zo.

Het verhaal gaat leuk van start met de nodige zelfspot en sarcasme, ik hou daar wel van! Ook verteld hij letterlijk het verhaal aan zijn lezer waarbij hij af en toe de lezer toespreekt en zo bij het verhaal betrekt.

Popa schrijft met veel details waardoor er niet veel vaart in het verhaal zit. Elke hoofdstuk heeft een titel en als bij hoofdstuk zeven de titel “ de held ontwaakt, evenals de noodzaak vaart te maken” ben ik zeer benieuwd want we zijn pas op bladzijde 81. Maar goed bij hoofdstuk acht staat letterlijk dat de vaart er nog altijd uit is en vraag je je plots af of die nog komt. Ondanks het een hele onderneming is van Alco om al lopend naar Vlaanderen af te dalen om deze te bij Nederland samen te gaan voegen , en hij de nodige avonturen mee maakt en meest uiteenlopende mensen ontmoet, kabbelt het verhaal een beetje door.

Ik had af en toe wat moeite, hoe verder ik in het boek kwam, geduld op te brengen om door te lezen. Gelukkig zijn er de nodige woordgrapjes, worden de personages overtrokken neergezet en is er dus het nodige sarcasme die een groot gedeelte goed maken en ben ik de meeste hoofdstukken met een glimlach doorgekomen.

Maar voor mij had het wat meer tempo mogen hebben en misschien wat minder pagina’s zodat de roadtrip wat sneller zou verlopen. De afstand naar België is niet zo groot maar in dit verhaal bijna niet te overbruggen. En dat was nu juist de bedoeling van de queste van Alco.

 

Met dank aan uitgeverij Marmer voor het recensie exemplaar. De afbeeldig van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

verovering

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s