“Boy21 ” Matthew Quick

boy-21 9789047707004/2016

Matthew Quick, vertaling Ineke Lenting, uitgeverij Lemniscaat.

Matthew Quick doceerde jarenlang Engelse literatuur en film aan een middelbare school. Hij zegde zijn baan op om zijn droom waar te maken en schrijver te worden. Zijn werk is inmiddels in dertig talen vertaald en meerdere malen bekroond.

Ik had al kennis gemaakt met de prettige schrijfstijl van deze schrijver met de roman Liefde kan mislukken, en bij het zien van deze titel was ik wel heel nieuwsgierig of dit verhaal mij ook kon boeien.

Inhoud/achterflap: Finley woont in Bellmont, een stad die wordt beheerst door geweld: de Ierse maffia, rassenrellen en drugs. Zelf is hij ’s nachts – als zijn vader werkt – thuis verantwoordelijk voor zijn gehandicapte grootvader. Zijn redding is basketbal. Zodra hij zijn shirt met nummer 21 aantrekt, kan hij alle ellende achter zich laten.
‘White rabbit’ wordt hij genoemd: de enige blanke speler in zijn team. En ook zijn vriendin, die hij overal naartoe zou volgen, is de ster van haar basketbalteam.
Maar dan komt Russ in de wijk wonen. Dit voormalige basketbalwonder heeft iets verschrikkelijks meegemaakt, waar hij niet over praat. Hij praat überhaupt nauwelijks en luistert alleen naar de naam… Boy21.
De coach van het basketbalteam vraagt Finley – alsof hij niet al genoeg aan zijn hoofd heeft – om Boy21 mee op sleeptouw te nemen.

De bijzondere cover nodigt uit om op te pakken. Op het eerste gezicht vraag je je af wat de afbeelding met het verhaal te maken heeft als je de achterflap leest maar als je wat verder in het verhaal komt bemerk je dat de cover het hele verhaal dekt. Een goede keuze.

In veertig hoofdstukken neemt Finley je mee naar zijn moeilijke leventje in Bellmont. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Finley, een stille jongen die leeft voor zijn sport en maar één droom heeft en dat is weg uit Bellmont samen met Erin.

De schrijver weet op een indringende manier het leven in de geweldadige stad te omschrijven en voel je je net zo benauwd als Finley en weet je maar al te goed waarom hij die stad wil ontvluchten. Haat, rascisme, misdaad is daar aan de orde van de dag.

De eerste paar hoofdstukken zijn heel erg op basketbal gericht wat logisch is omdat de hoofdfiguur het verhaal verteld en alleen maar met sport bezig net als zijn vriendin. Door de komst van Boy21 krijgt het verhaal een andere wending en leer je de personages ook van een andere kant kennen, ze veranderen mentaal in het verhaal en vullen elkaar aan. Het aparte gedrag van Boy21 wordt bijvoorbeeld gerelativeerd door de stilte die Finley uitstraalt om een voorbeeld te noemen zonder spoilers weg te geven.

Het verhaal heeft mij vanaf het eerste hoofdstuk gepakt en ik heb het verhaal in één ruk uitgelezen. Het emotionele einde vond ik erg resoluut maar zeer passend en mooi.

Ik kan niet anders zeggen dat ik het boek een cadeautje vond en dat ik het met plezier gelezen heb.

 

 

Met dank aan de uitgeverij voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s