Gastblogger Erik Scheffers over “de schat van Mildenhall” van Roald Dahl

schat-van-middlehall  9789026115813/2014

Roald Dahl, uitgeverij Fontein

Erik Scheffers (50) houdt sinds 1995 een lijst bij met zijn gelezen boeken, dit aantal staat nu al op zo’n 2700. Hij leest van alles maar voornamelijk literaire boeken, reisverhalen, graphic novels, kinderboeken en kunstboeken.  Op zijn blog schrijft hij meestal korte stukjes over de boeken die hij leest, de films die hij ziet en restaurants die hij bezoekt. De link naar zijn blog is deze erikleest.blogspot.nl

Vandaag is hij hier als gastblogger aan het woord in het kader van “Roald Dahl 2016” en verteld over “ de schat van Mildenhall”. Het is een kort verhaal van  Roald Dahl. Naast de kinderboeken die hij schreef was hij een meester van het korte verhaal !

 

Roald Dahl: De schat van Mildenhall: Illustraties Ralph Steadman (Groot Brittannië, 1977): 79 blz: Vertaald door Huberte Vriesendorp (2000): Oorspronkelijk uitgever Jonathan Cape

Roald Dahl is vooral bekend als schrijver van kinderboeken (denk aan boeken als Sjakie en de chocoladefabriek, De fantastische meneer Vos, De Grote Vriendelijke Reus, De Heksen en Matilda) en korte verhalen. Minder bekend is “De schat van Mildenhall”, een verhaal over de vondst van een schat van Romeins zilverwerk. Als we “Boy” en “Going solo” beschouwen met een korreltje zout, dan is dit het enige non-fictiewerk van Roald Dahl.

Op een winterse dag in 1942 ging Gordon Butcher op zijn fiets naar een nabijgelegen landgoed, waar hij zijn tractor had staan om daar het land diep te ploegen voor de teelt van suikerbieten. Omstreeks drie uur s’middags stootte Butcher met zijn tractor op iets van metaal. Hij wist niet wat hij ermee aanmoest en riep de hulp van zijn collega meneer Ford in. Ford wist in tegenstelling tot Butcher dat er in de omgeving van Mildenhall regelmatig iets gevonden werd en dat deze vondst veel, zo niet zeer veel waard moest zijn. Ze groeven samen 34 verschillende voorwerpen op. Ford zei uiteindelijk: “Dat is alles wel, denk ik.” “Nou, Gordon,” zei Ford, met de zak en de schaal in zijn handen. “Jij wilt vast niks van deze oude spullen.””Misschien houd ik het wel voor gezien vandaag,” zei Ford achteloos. “Roestige ouwe troep.”

Gordon ging naar huis en vergat de hele schat. Maar Ford kocht poetsmiddel en besteedde een paar jaar aan het schoonmaken van de schat die hij in zijn huis verborgen hield. Het lukte hem om een paar jaar de schat in zijn bezit te houden, maar hij liep uiteindelijk natuurlijk tegen de lamp.

Uiteindelijk hielden Ford en Gordon Butcher allebei zo’n 10.000 gulden over aan de vondst. Butcher was hier zeer blij mee en Ford, ja wie zal het zeggen?

“De schat van Mildenhall” is een korte tekst, ongeveer 33 blz als je de pagina’s met tekeningen niet meetelt. De illustraties van Ralph Steadman zijn prachtig om naar te kijken!

 

 

 

De afbeelding van de cover is van de editie uit 2014, uitgegeven door uitgeverij Fontein en bevat 78 pagina’s. De foto van de cover is van Bol.com. Deze titel is nog tweedehands verkrijgbaar.

 

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s