“Over alles “James Brown & Richard Platt

over-alles-cover 9789047708773/2016

Richard  Platt & James Brown , vertaling Jesse Goossens, uitgeverij Lemniscaat

Richard Platt heeft al meer dan honderd non-fictieboeken geschreven, met name voor kinderen. Hij won onder meer de Blue Peter Book Award voor Best Book with Facts.James Brown is ontwerper en illustrator. Hij maakte stoffen voor Levi’s en Louis Vuitton. Tegenwoordig werkt hij onder meer voor The Guardian en het Victoria en Albert Museum.

Inhoud/achterflap: Hoe zwaar zijn wolken? Wie vond het potlood uit? Van de rij van Fibonacci tot de atomaire structuur. Van het periodiek systeem tot zonnewendes. Maar ook: hoe zit een orkest in elkaar, alles over schroeven en spijkers, penselen en kwasten, rivieren en het menselijk skelet. Wie begint te kijken en te lezen, zal niet meer kunnen stoppen.

Dit bijna A3 formaat boek laat zeer uiteenlopende weetjes voorbij komen met duidelijke teksten en nog sprekendere illustraties. Elk onderwerp beslaat twee pagina’s naast elkaar in één kleurstelling. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende lettertypes met de tekst links en een grote illustratie rechts. Door de zachte kleuren en één kleur per pagina blijft de grote hoeveelheid informatie duidelijk en overzichtelijk.

Dertig onderwerpen komen aan bod variërend van knopen tot schroeven, de stand van de maan tot lichaamsorganen. Kortom je vraagt je af hoe de samenstellers aan deze onderwerpen zijn gekomen. Maar het leuke daar weer van is dat er altijd wel een onderwerp is wat je aan zult spreken en door de opbouw van het boek wint je nieuwsgierigheid het van je interesse en blader je het boek door en steek je weetjes op van zaken waar je nooit bij stil hebt gestaan of zou hebben opgezocht.Nooit geweten dat de fiets vrouwen vrijheid gaven, dat in 1662 Staedler zijn potlodenfabriek begon en dat de hardheidsschaal van Mohs was. En dit zijn nog maar een paar van de onderwerpen die besproken worden.

Ook al valt het onder de categorie kinderboeken ik denk dat veel ‘grote’kinderen er ook nog een hoop plezier aan zullen beleven en wat mee kunnen opsteken!

 

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor dit mooie recensie exemplaar dat nu door mijn dochter is ingepikt. Vooral het stukje over Romeinse cijfers en het Griekse alfabet zijn favoriet. (“ook handig voor mijn studie, mam! “) .

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s