“elke dag maandag”Jessica Brody

maandag-nieuwe elementen-nieuwBord-donkerblauw-edit 9789020679281/2016

Jessica Brody, vertaling Lisette Jonkman, uitgeverij Blossom Books

Jessica Brody (USA) heeft economie en Frans gestudeerd en heeft onder andere gewerkt bij de MGM Studio’s. Vanaf haar zevende schreef ze verhalen en nu is ze fulltime schrijfster. Elke dag maandag is het eerste boek van haar wat in het Nederlands is vertaald.

Het verhaal draait om Ellison Sparks. Ellison heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbaltry-out en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing . Tot overmaat van ramp maakt haar vriendje Tristan het ook nog uit. Ellison is er van overtuigd dat alles goed zal komen als ze deze maandag over kon doen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdket dat het wéér maandag is weet ze precies wat ze moet doen om te zorgen dat Tristan het niet uitmaakt, athans dat denkt ze.

Ellison is een typisch Amerikaanse scholier die veel moet en veel wil en vooral wil ze aardig gevonden worden.  Ze doet daarom ook veel dingen niet voor haar zelf. Ze doet mee met de klassenvertegenwoordigersverkiezing omdat een klasgenoot haar voor het karretje heeft gespannen. Ze doet mee aan de softbaltry-out omdat haar vader dat leuk vind. En ze regelt van alles voor het bandje van haar vriendje Tristan om hem maar een plezier te doen. Owen, die ze al kent vanaf de kleuterschool, snapt niet dat ze zich in allerlei bochten wringt voor anderen en vind dat ze is veranderd. Zelf ziet Ellison dit uiteraard niet. Al het moeten eist zijn tol en op die ene maandag gaat dan ook alles goed mis.

Elke dag maandag is een prettig leesbaar en eenvoudig boek met zeer korte hoofdstukken. Het gegeven is niet al te origineel. De schrijfster verwijst zelf naar ” Groundhog day”, een Amerikaanse komedie film uit 1993, waarin de hoofdpersonage elke dag wakker wordt op die beruchte dag om alles weer opnieuw te beleven. Maar de manier waarop Ellison haar best probeert te doen om de uitkomst van die dag te wijzigen wordt door de schrijfster op een leuke en luchtige manier gebracht. Na de bewuste maandag komen er nog zes andere maandagen waarop ze  verwoede pogingen mag doen om het alsjeblieft maar dinsdag te laten worden. Naarmate de week vordert hoe meer haar gedrag verandert wat tot grappige scènes leidt. Maar door de herhalingen duurt de week voor de lezer ook wat lang…

Naast de verwijzing naar bovengenoemde komedie heeft de schrijfster het ook over “ the breakfast club” een film uit 1985 en is elk hoofdstuk voorzien van een titel in de vorm van een popsong uit de jaren zestig en zeventig. Ook geen originele vondst daar dit door andere schrijvers is gedaan.

Ellison heeft in het boek een zwak voor die muziek en voor elke bui een playlist met nummers. Zelf opgegroeid met “the breakfast club” kon ik dit wel plaatsen en ook de muziek bleef geregeld in mijn hoofd hangen bij het lezen van het boek. Persoonlijk vraag ik mij af dat als je de muziek niet kent of de films niet gezien hebt je het verhaal niet heel anders zal beleven. Bij sommige hoofdstukken bedacht ik zelf wat was er eerder de titel of het hoofdstuk. Ik vraag me ook af of de doelgroep deze muziek ook zal kennen. Zelf zou ik het boek minder leuk vinden als ik de liedjes niet zou kennen.

Elke dag maandag is een luchtig geschreven, grappig boek wat lekker weg leest voor een paar ontspannen leesuurtjes die je met een glimlach op je gezicht door zult brengen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s