“Wat kan mij gebeuren? “Babs van den Bergh

wat-kan-mij-gebeuren 9789045031156/2016

Babs van den Berg was net afgestudeerd in de filosofie toen ze René Gude leerde kennen. René Gude, filosoof en directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte, is ook wel bekend als Denker des Vaderlands. Hij zette zich in voor de popularisering van de filosofie.

Babs van den Berg werkte als beleidsadviseur en was onder meer werkzaam als directeur bij een ministerie in Den Haag, bij de Universiteit van Amsterdam en is nu werkzaam bij de verenigingen van Nederlandse Universiteiten in Den Haag.

Eind 2007 breekt René zijn been. Babs stuurt een bericht rond naar de vriendenclub dat ze hierdoor het partijtje van dat weekend af moet zeggen. Ze zouden een arkwarmingparty geven om te vieren dat ze een woonark hadden gekocht. Niet te weten dat deze breuk van zijn bovenbeen het begin zou zijn van een ziektebed wat ruim zeven jaar zou gaan duren.

René blijkt botkanker te hebben en een lange weg langs ziekenhuizen, chemotherapie en zelfs een amputatie staat hem te wachten.

In deze periode ontstaat er via de mail een nieuwsbrief aan familie en vriendenclub waarbij iedereen op de hoogte wordt gehouden van het ziektebed van René en op deze wijze worden er ook afspraken gemaakt. Een vaste groep gaat de lunch regelen, komt langs om bij René te zijn als Babs weg moet, kortom een heel netwerk van vrienden die begaan zijn met René en zowel hem als Babs willen steunen en helpen.

Deze mail is de basis waar om heen Babs haar zeer persoonlijke verhaal verteld. Een verhaal wat je niet onbewogen laat.  Door het mailverkeer worden niet alleen de praktische zaken geregeld maar ook kan Babs haar verhaal kwijt en heeft ze steun en contact met de buitenwereld.

De manier waarop het geschreven is luchting, ondanks het zware onderwerp. Hier en daar een vleugje humor maar zeker ook herkenbaarheid voor een ieder die mantelzorg geeft.

 

Het boek verteld haar verhaal over het ziektebed van René, de steun (en het soms af laten weten ) van vrienden en familie, over zorgen voor, houden van, verdriet, rouw en vriendschap. Een verhaal over mantelzorg en liefde.

 

Met dank aan de uitgeverij voor het leesexemplaar. De foto van de cover komt van de site van de uitgeverij

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s