“De Biebbende: de schatbewaarders”Michael Reefs

cover-bieb9789082190984 /2016

Michael Reefs begon in 2004 aan zijn avontuurlijke fantasy serie: De Bieb-bende. Pas in 2011 was de hele serie klaar, waarna hij besloot het eerste deel te publiceren. Het is een interactieve serie geworden met QRcodes en een webpagina. Spannend en voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar prima geschikt. Ook kinderen die niet veel lezen zullen zich kunnen vinden in deze boeken met name vanwege het interactieve gedeelte. De serie gaat 12 delen beslaan en inmiddels is het vijfde deel”de schatbewaarders”uitgekomen.

Voor wie de serie (nog) niet kent:

Het verhaal speelt zich af in Zuidbaai, daar wonen vijf vrienden . Ze ontdekken een verborgen kasteel op de heuvel en als hier later een bibliotheek wordt gebouwd, richten ze de Bieb-bende op. Elk kind heeft zijn/haar eigen kracht: lef, toekomst, angst, wijsheid en leiderschap die hen goed te pas komen als ze de Hemelrijders moeten gaan helpen. De Hemelrijders, 12 geesten, worden gevangen gehouden door de gevreesde Man met de Bijl. De Bieb-bende moet proberen elke maand, op de 23e, één van hen te bevrijden, anders worden hun zielen opgehaald door de Man met de Bijl.

Je begrijpt dus dat elk deel ( 12 in totaal) een maand beslaat in de zoektocht van de Bieb-bende naar de volgende geest die ze moeten bevrijden. Door middel van een puzzel die ze op  moeten lossen krijgen ze dit voor elkaar. Elk deel begint met een gedicht over de Hemelrijders waarin de voorspelling dat de kinderen ze moeten bevrijden om het onheil af te kunnen wenden. Daarna volgt een uitleg over de QR codes. Verspreidt door het boek, na een aantal hoofdstukken , kom je die tegen. De extra informatie die je daar krijgt is leuk maar niet noodzakelijk voor het verhaal. Zelf heb ik doorgelezen en achteraf de informatie even bekeken. De lay-out, het lettertype en woordgebruik past goed bij de doelgroep. Ook nog even een compliment voor de weer heel mooie afbeelding op de cover!

Voor het verhaal echt van start gaat is er een email afgedrukt van een van de hoofdpersonages waarin een korte samenvatting staat van het vorige avontuur. Even het geheugen van de lezer opfrissen. Hierdoor en door extra digitale informatie zou je het verhaal misschien zelfstandig kunnen lezen maar ik zou het niet aanraden. Met als hoofdreden dat de serie juist te leuk is om de eerste vier delen over te slaan!

Nu ik dit zo terug lees bedenk ik mij dat ik in herhaling ga vallen ten opzichte van mijn vorige recensies. Het wordt een beetje voorspelbaar dat ik zeg dat de schrijver de spanning er goed in blijft houden en ook dit keer een origineel verhaal is geworden met mooie wendingen. Iets waar ik niet teveel over wil vertellen in verband met spoilers. Gelukkig is het verhaal niet zo voorspelbaar als mijn recensie aan het worden is.

Ik wil het dus niet over de inhoud van het verhaal zelf hebben al had ik wel een beetje moeite met de introductie van de nieuwe kinderen op school waarbij er één samen met de Bieb-bende een project moet gaan doen. De manier waarop hij in eerste instantie wordt aangesproken door hen kwam mij nogal ongeloofwaardig over maar gelukkig wordt dat snel genoeg recht getrokken.

Naast de avonturen en het mysterie zijn het op de eerste plaats gewone kinderen die ook gewone dingen mee maken en zowaar in dit boek geven er zelfs twee toe aan hun verliefdheid.. Dit zal bij sommige kinderen een hoog ieieieieh-gehalte met zich meebrengen maar zo erg is het gelukkig ook weer niet en het maakt de personages juist menselijker en realistischer. Door ook over alledaagse dingen in het verhaal te verwerken kunnen de jonge lezers zich identificeren met de personages en dat leest lekkerder weg. Ook hier is de schrijver in geslaagd.

Kortom een zeer geslaagd vervolg in deze reeks die gelukkig nog niet is afgelopen.

 

3 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: “het grote Bieb-bende doeboek! Michael Reefs | conniesboekkies

  3. Pingback: “de Bieb-bende: de vloek van de Ferox” Michael Reefs | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s