Gastblog over ” de reuzenkrokodil “van Roald Dahl door Christina Brouwers

Deze maand is Christina Brouwers aan het woord. Ze heeft een boekenblog “Christina’s boekenhoekje” en je kunt haar ook vinden op Twitter en Instagram.

reuzenkrokodil 9789026139383/2016

Een eerste bekentenis zou moeten zijn dat ik helemaal niet veel op heb met de boeken van Roald Dahl. Ik kan mij niet herinneren onwijs verslaafd te zijn geweest aan zijn boeken in mijn kindertijd. Enkele klassiekers heb ik wel gelezen maar ik kan me er weinig van voor de geest halen.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn kinderen.

Een titel die wij thuis tot in de treure gekeken hebben is toch wel ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.

Maar één van de meest gelezen titels hier in huis is zeker te weten het prentenboek ‘De Reuzenkrokodil’ geweest. En daarover gaat mijn herinnering…
‘De Reuzenkrokodil’ kwam oorspronkelijk uit in 1978 en is het eerste prentenboek wat hij uitbracht. Dahl heeft zelf de illustrator Quentin Blake uitgekozen om zijn illustraties te verzorgen. Deze samenwerking is een groot succes gebleken. Het werk van Blake is dan ook zeker een geheel eigen herkenbare stijl net als het werk van Dahl.

shot_1474142281110
Hier in huis bezitten we een exemplaar uit de twaalfde druk (2000).

‘De Reuzenkrokodil’ gaat over een reuze krokodil die ongelooflijke trek heeft in een lekker mals jongetje voor zijn middageten.
Daar kan Nietzogrote zich niets bij voorstellen, hij eet liever vis.
De Reuzenkrokodil heeft allemaal stiekeme plannetjes en slimme streken bedacht om zijn wens in vervulling te zien gaan.
Hij besluit om uit de rivier te gaan en op zoek naar zijn maaltje, daarvoor zal hij door het oerwoud moeten. Onderweg komt hij Humpie-Rumpie, Slurfie, Huppeldepup en Rolmopsvogel tegen. Geen van hen staat achter de plannen van Reuzenkrokodil om een jongetje te versmaden.

Door oplettendheid kunnen ze ieder een slimme streek van Reuzenkrokodil verstoren en redden ze alle jongetjes die rondlopen in de buurt van Reuzenkrokodil van een verschrikkelijke dood.
Uiteindelijk loopt het met Reuzenkrokodil iets minder goed af…

‘De Reuzenkrokodil’ is niet een verhaal om voor te lezen net voor het slapen gaan tenzij je er zeker van bent dat je kindje geen slapeloze nachten krijgt van het verhaal.

Mijn jongens genoten altijd van het verhaal, het is spannend en daar hielden ze altijd wel van. De tekeningen leverden vaak veel herkenningspunten die aansluiten bij het verhaal bovendien zijn ze erg kleurrijk.

Het prentenboek is uitermate geschikt voor juffen en meesters om te gebruiken rond verschillende thema’s en er zijn hele leuke opdrachten te verzinnen rondom ‘De Reuzenkrokodil’.

‘De Reuzenkrokodil’ is spannend en kan bovendien zorgen voor slapeloze nachten maar de echte kinderboekenliefhebber weet dat het meestal wel met een sisser afloopt.

De cultuurbarbaar die ik ben kan gelukkig zijn hart ophalen en eventueel een inhaalslag plegen met het werk van Dahl. Maar eerlijkheid gebied dat hier geldt:

“So many books, so little time”

 

Christina’s blog  “Christina’s boekenhoekje” kun je hier ivnden :

https://christinabrouwers.wordpress.com/

De afbeelding van de cover komt van uitgeverij Fontein. De boeken van Dahl zijn in verband met het jubileumjaar weer in een nieuw jasje verkrijgbaar!

 

 

2 Comments

  1. Pingback: De Reuzenkrokodil – Roald Dahl – Christina's boekenhoekje

  2. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s