“mislukt” Iris Boter

mislukt  9789000347759/ 2016

Iris Boter, uitgeverij Best of YA , van Goor

Achterflap: Loïs zit op de kunstacademie. Niemand mag haar goed verborgen geheim weten en daarom houdt ze iedereen op afstand. Zelfs de lieve en leuke Giel. Als Loïs haar studentenkamer uit moet, biedt Giel aan om te helpen en dan blijkt dat hij haar wel ziet zitten. Loïs vindt het doodeng en geweldig tegelijk. Loïs bloeit helemaal op.  Al snel vindt ze een kamer bij mevrouw Vogel in huis. Maar er gebeuren rare dingen: dat kat lijkt haar te herkennen en ze kan opeens prachtig piano spelen. Dan valt ze van de trap en wordt alles anders…

Op de een of andere manier werd ik helemaal vrolijk van de cover van dit boek al doet de titel niet vrolijk aan. Maar de knalrode speelse letters knallen er gewoon uit en maken je nieuwsgierig, dus je pakt het boek op en verwacht een vlotte, vrolijke, makkelijk leesbare chicklit of Young adult. En dat blijkt ook na het lezen. Het boek maakte die verwachting waar.

Loïs is naar mijn idee een persoon dat veel beren op de weg ziet en zij is ook degene die het verhaal verteld. Hierdoor is het soms moeizaam om een eigen beeld van zaken en personages te vormen omdat het haar mening is die verteld wordt met al haar onzekerheden en vooroordelen. In het begin was het even wennen aan deze hoofdpersoon maar al snel wordt je in het verhaal meegetrokken. Het verborgen geheim wat op de achterflap stond laat zich al snel raden en je kan je voorstellen dat een jong persoon daar mee in haar maag kan zitten. Als het net lijkt dat ze haar leventje op de rit krijgt van de trap valt en door de klap op haar hoofd een wel heel bijzondere ervaring mag ondergaan ( ik wil niet teveel over de inhoud prijs geven), veranderd het standaard Young adult verhaal ( meisje en jongen krijgen elkaar) in een fantasierijk verhaal waarbij Loïs in een onwaarschijnlijke situatie de toekomst naar haar hand probeert te zetten. Dit gegeven, beter bekend als de “vlindertheorie” is sowieso een theorie waar ik wel wat mee heb en wat ik in dit verhaal kon waarderen. Door deze twist in het verhaal onderscheidt het zich dus van de standaard liefdesverhalen/ chicklits.De snelheid van een chicklit heeft het zeker, je leest het in één zucht uit.

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s