“de drie Maria’s ” Lluís Llach

de-drie-marias 9789025448271/2016

Lluís Llach, vertaling Pieter Lamberts & Joan Garrit, uitgeverij Atlas Contact

Lluís Llach (1948) is een Catalaans musicus en schrijver. Als zanger werd hij wegens de inhoud van zijn liederen onder de dictatuur van Franco vaak onderworpen aan censuur en kreeg hij zelfs in de jaren zeventig een beroepsverbod. Na het overlijden van Franco kreeg zijn muziekcarrière weer een enorme boost. Llach is vrij actief politiek bezig en strijdt voor Catalaanse onafhankelijkheid. Daarnaast is hij ook actief in de wijnbouw in Spanje en heeft hij een liefdadigheidsinstelling in Senegal.“De drie Maria’s “is zijn tweede roman.

De drie Maria’s”is het verhaal van een familie met een mysterieus geheim. De drie generaties : Maria Roderich, Maria Magi en Maria Costa, zijn achteropeenvolgend eigenaressen van La Principal. La Principal is het familielandgoed dat door de wijnproductie zijn status en rijkdom heeft vergaard. Het zijn alle drie sterke dames die hun mannetje moeten staan in een periode waar vooral de mannen het voor het zeggen hadden.

Ursula, de oude huishoudster die al bij de eerste Maria (Roderich) in dienst was, verteld de familiegeschiedenis aan een jonge politie-inspecteur. Het is 1940 en hij heeft een moordzaak uit 1936 heropent. Hij komt zijn verhaal halen op het landgoed waar alleen Ursula verblijft en zij staat hem te woord. De keuze om zo het verhaal te laten vertellen vond ik een prettige manier om het verhaal te beleven. Ook al heeft zij als huishoudster een ondergeschikte rol kon ik mij toch niet aan het idee ontrekken dat zij meer weet en een grote rol heeft in de hele geschiedenis, groter dan de familie zou toegeven. Terwijl Urusla de tijd neemt om het verhaal te vertellen leer je de personages kennen en door de (politieke) achtergrond begrijp je waarom ze reageren en doen zoals ze doen.

De schrijver weet een mooi tijdsbeeld neer te zetten en zijn politieke voorkeur heeft hij meegegeven aan zijn karkaters. Hij heeft een uitgebreide manier van vertellen met oog voor de kleinste details. Maar weet dit wel boeiend te vertellen zodat je geen saai epistel leest.

Er worden twee verhalen verteld : de familiegeschiedenis en de moordzaak. Helaas is het oplossen van deze moord niet echt spannend of verrassend neergezet. Het gaf voor mij ook niet echt een extraatje aan het verhaal, ik vond de uitkomst zelfs wat voorspelbaar, maar de manier waarop de familiegeschiedenis werd verteld en wat de Maria’s hebben meegemaakt voerde mij echt mee .

Op de voorzijde staat “voor de fans van Downton Abbey”en dat klopt zeker. Ook als je bijvoorbeeld “het huis aan de gouden bocht” van Jessie Burton een mooie roman vond zal je dit zeker kunnen waarderen !

 

 

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s