“vijftien “Marlies SLegers

vijftien 9789024573073/2016

Marlies Slegers , uitgeverij LS Amsterdam

Het vorige boek van Marlies Slegers “onder mijn huid” over sexting was spannend, en kroop ook echt onder je huid. Qua spanningsopbouw en qua onderwerp. Toen deze titel zou verschijnen waren de verwachtingen hoog van mijn kant.

In “vijftien’draait het verhaal om Elena, inderdaad 15 jaar oud. Ze voelt zich eenzaam en onbegrepen na de dood van haar vader. Online raakt ze aan de praat met Tim, bij wie ze zich op haar gemak voelt en tegen wie ze alles kan zeggen. Elena wordt verliefd en besluit hem te gaan ontmoeten. Maar dan verdwijnt ze spoorloos. Job is 17 en probeert zijn ontspoorde verleden met drank en drugs te vergeten. Zijn grote verdriet en dominante vader maken zijn leven niet makkelijker. In de kickboksschool kan hij zijn frustraties kwijt en ontmoet hij Daan. Daan zoekt naar Elena en heeft maar één spoor wat leidt naar Job..

Net als het vorige boek van Marlies Slegers heeft het boek een prettige opzet. De hoofdstukken zijn kort en in makkelijk taalgebruik. Boven elk hoofdstuk de naam van degene waarbij het vertelperspectief ligt en een datum. Het verhaal speelt zich in een kleine twee maanden af en verloopt chronologisch. Er is een gedoseerde spanningsopbouw en door de verschillende perspectieven wordt het de lezer duidelijk hoe de verhoudingen zijn tussen de personages. Sommige zaken waren wat voorspelbaar maar het verhaal leest lekker weg en het onderwerp is (helaas) zeer actueel.

Elena denkt verliefd te zijn en iemand gevonden te hebben die ze alles kan toevertrouwen maar dan komen de gevaren van sociale media om de hoek kijken. Zowel als waarschuwing voor jongeren, die soms heel impulsief zijn met gebruik van sociale media en niet nadenken over de gevolgen maar ook voor ouderen ( opvoeders, leerkrachten) een verhelderend beeld over waar jongeren mee bezig kunnen zijn. Want als je kind op sociale media zit en je als opvoeder nog nooit van sexting of catfish gehoord hebt is het misschien verstandig om de boeken van Marlies Slegers te lezen.

Hoewel het voor mij wat voorspelbaar was en minder spannend als haar vorige boek weet ik zeker dat het qua onderwerp zeker zal aanspreken bij de doelgroep en die lezen wel over mijn minpuntjes heen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: ” verdrinken” Marlies Slegers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s