“Voor de val ” Noah Hawley

voor de val noah hawley 9789022576144/2016

Noah Hawley, vertaling Carolien Metaal, uitgeverij Boekerij

 

Noah Hawley is producer en scenarioschrijver. Hij is bekend van de Emmy Award-winnende tv-serie Fargo. Inmiddels heeft hij ook enkele romans op zijn naam staan.

Voor de Val gaat over een de overlevenden van een vliegtuigcrash. Scott Burroughs, een nog niet ontdekte kunstenaar en een jongetje van vier jaar oud, JJ. Op een mistige zomeravond gaan tien mensen aan boord van een privévliegtuigje. Negen rijke mensen een een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Nog geen kwartier later stort het vliegtuigje in zee. Scott komt bij kennis in het golvende water en hoort een zwak hulp-geroep. Hij vindt de vierjarige JJ en door zijn enorme wilskracht weet hij naar de kust te zwemmen ondanks zijn zere schouder en het jongetje wat hij op sleeptouw heeft genomen. Eenmaal aangekomen aan land blijkt er een heel mediacircus te zijn losgebarsten en iedereen wil achter de toedracht van de crash komen. Als lezer krijg je door middel van flashbacks over de passagiers langzaam het totaalbeeld voor ogen.

Voor de val is een zeer toegankelijke roman. Het geheel doet zich voorkomen als een hollywoodfilm en misschien komt dit wel door de achtergrond van de schrijver. Een verhaal met een held en met snelheid uitermate geschikt voor een verfilming van dit typische Amerikaanse verhaal.

We gaan van start met het boarden van de passagiers. Ze worden allemaal even benoemt bij het instappen en dan kan het vliegtuig vertrekken om vervolgens neer te storten op weg naar het vastenland. Wat dan volgt is het stuk wat ik het mooist vond omschreven. Hoe Scott in de zee besluit het niet op te geven maar ondanks het donker, de kou en de vrees voor zijn leven besluit naar het vastenland te zwemmen met JJ in zijn kielzog. Nadat ze de kust bereiken en in het ziekenhuis komen krijgen we van elke passagier zijn of haar verhaal tot en met het moment dat ze in het vliegtuig zitten. Door deze flashback krijg je een goed beeld van deze personages en hun eventuele connectie met elkaar en ga je zelf scenario’s maken waarom het toestel zou zijn neergestort. De uiteindelijke oorzaak vond ik wel een beetje voorspelbaar en erg Amerikaans, bijna cliché maar eigenlijk was het crashen voor mij bijzaak geworden vanwege de ontwikkelingen tussen Scott en JJ, hoe de familie van JJ en de media daar mee omgaan.

Als ondertitel staat er : twee overlevenden, één vriendschap. Ik moet zeggen dat ik hier wat meer van had verwacht. Het was wel een onderdeel van het verhaal en zo’n crash schept een band maar het had van mij wat meer mogen worden uitgediept. Je verwachting over het verhaal zijn dan toch anders als dan dat het er niet had gestaan. De vriendschap is immers na de val en het verhaal is toch meer gespitst op voor de val. Iets wat ik persoonlijk wel jammer vond.

Over het algemeen is het echter een heerlijke roman, die wat thrillerachtige elementen bezit en wat als filmscript niet zou misstaan.

 

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s