“Niemand die me ziet ” Simone Grimberg

niemand die mij ziet cover 9789492221483/2016

Simone Grimberg, Futuro uitgevers

Niemand die mij ziet is het debuut van Simone Grimberg. Zij schreef altijd al korte verhalen maar na een ontmoeting enkele jaren geleden met een zedenrechercheur besloot ze hier verder mee te gaan wat resulteerde in deze politiethriller.

Dat deze rechercheur haar inspiratie heeft gegeven en een zeer goede bron was voor het verhaal, blijkt wel uit de details die de schrijfster gebruikt over het verrichten van onderzoek en aanverwante politiezaken. Dit maakt dat het verhaal realistisch overkomt, met name in het begin.

Het verhaal gaat over de jonge politieagente Inge die tijdens een fietstocht een vondeling ontdekt. Ze probeert het kind te redden en brengt het naar het ziekenhuis, waar zij de ervaren rechercheur Liesbeth ontmoet. Liesbeth vraagt Inge haar te assisteren bij haar volgende zedenzaak: de verdwijning van Sofie Vrolijk. Een pedofiel blijkt haar naaktfoto op zijn mobiel te hebben maar van Sofie ontbreekt elk spoor. Ze blijkt het slachtoffer te zijn van een loverboy.

Kortom genoeg actualiteit voor een goede politiethriller. De schrijfstijl pakt de lezer meteen beet. Een gedeelte is in de ik-vorm geschreven en zo kijk je door de ogen van een slachtoffer. Hierdoor bouwt de spanning extra op. De rest is in de derde persoon geschreven. Na een flinke aanloop kom je er achter dat Inge over een bijzonder gave beschikt en net als de andere hoofdfiguur in het verhaal Liesbeth had ik daar wat moeite mee. Aan de ene kant origineel gevonden en het geeft een bijzondere wending aan het verhaal, maar voor mij is het niet consequent genoeg doorgevoerd en roept het meer vragen op dan antwoorden. Zonder deze twist was het ook een goede thriller geweest.

Gelukkig weet de schrijfster de belangrijkste personages goed neer te zetten en uit te diepen en kan je de frustratie van Inge bijna voelen. Zij moet onder andere de zaak van de vondeling laten rusten, omdat de verdwijning van Sofie voorrang heeft. Logisch, maar toch wil je als lezer ook graag een goede afloop voor het kleine meisje. Verder word je als lezer af en toe op het verkeerde been gezet, wat ik zeker in een thriller kan waarderen.

 

Deze recensie verscheen eerder op http://www.boekenbijlage.nl . De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s