“eenzaam en extreem ver weg” Kate Ling

extreem ver weg 9789048828821/2016

Kate Ling, vertaling A.Koper& E.Witt, uitgeverij Moon

Eenzaam en extreem ver weg is het eerste deel uit de  Ventura-saga en geschreven door Kate Ling.

Het boek zat in de laatste boekbox van celebratebooks en ik was benieuwd naar het verhaal. Het is een verhaal wat ik zelf nooit zou aanschaffen. Mede door het onderwerp ( na het lezen van de achterzijde had ik een beetje 13 uit een dozijn-gevoel) en omdat het weer eens een eerste deel van een serie is. Persoonlijk ben ik een beetje serie moe….Maar goed het boek kwam dus als verrassing in mijn bezit en ik heb hem uiteraard gelezen. Zo’n verrassing is altijd leuk om een nieuwe schrijver te ontdekken en eens te lezen buiten je comfortzone.

Het verhaal gaat over Seren. Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip waarvan de bemanning al meerdere generaties omvat en op weg is naar een bewoonbare planeet. Seren worstelt met de zin van het leven. Haar generatie werd aan boord geboren, ze heeft de aarde nooit gekend en weet dat ze de eindbestemming niet zal bereiken. Haar leven speelt zich dus af in een ruimteschip waar alles voorbestemd is en alles volgens regels en protocollen gaat. Kinderen worden geboren uit een ‘perfecte’match en via IVF. Je levenspartner wordt volgens protocol toegewezen en je moet werken en leven naar de opgelegde regels. Vrije keuze is er dus niet, niet voor studie, niet voor werk en dus ook niet voor je levenspartner. Maar Seren ontmoet Dom en ze wordt verliefd wat niet in goede aarde valt bij haar familie en de familie van haar toegewezen partner, de commandant van het schip.

Na het lezen van het boek heb ik even getwijfeld of ik wel een recensie online wilde zetten. Ik had voor het lezen al gemengde reacties over het verhaal gehoord en na het lezen werden die wel door mij bevestigd. Maar toen bedacht ik mij dat het lezen en beleven van een boek heel persoonlijk is en dat je niet alles wat je leest de hemel in kunt prijzen.

Het verhaal op zich leest lekker vlot en de personages worden goed geïntroduceerd. Al lezende kom je er achter wat het verhaal is achter het feit dat het ruimteschip daar doet en waarom de reis zo uitzichtloos is. Dat de commandant een dubbele agenda heeft was voor mij wel een beetje voorspelbaar maar ik snap dit wel omdat anders  het verhaal behoorlijk saai zijn zijn geworden.
Persoonlijk vind ik het jammer dat het leven op het ruimteschip niet meer is uitgewerkt en de nadruk ligt op het liefdesverhaal van Seren en Dom. Een onmogelijke liefde ,naar het schijnt, maar die ook tegen een andere achtergrond hadden kunnen plaats vinden.  Maar goed ze zitten dus in een piepklein wereldje wat het niet makkelijk maakt. Het einde van het boek is ook niet echt een verrassing maar geeft gelukkig genoeg handvatten om het in het tweede deel wat spannender te maken en hopelijk gaat dat ook gebeuren. Ik wil niet teveel in details treden maar ik moet zeggen dat ik één personage wel verrassend vind op het einde omdat hij iets gaat doen wat ik totaal onwaarschijnlijk vond waardoor mijn tenen toch een beetje krom trokken.Het leek wel of de schrijfster perse een positieve draai aan zijn karakter wilde geven wat ik persoonlijk niet nodig vond. Maar goed, misschien heb ik wel teveel Young-adult-liefdesverhalen gelezen waardoor ik het nu snel voorspelbaar vind en niet al te positief kan zijn over dit verhaal.
Neemt niet weg dat het boek heerlijk vlot leest, zoals eerder vermeldt, en het einde een mooie cliffhanger heeft waardoor menig lezer wel uit zal kijken naar het tweede deel. Voor de Young adult lezers van romantische verhalen tegen een dystopische achtergrond is het een titel voor op je TBR-lijst.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

 

 

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s